Talousarvio 2019 puheenvuoro valtuustossa – maahanmuuton ja monikulttuurisuuden kustannukset sekä muita huomioita

 

kuvaouheesta

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut

 

Perussuomalaisten ryhmä on iloinen siitä, että kaupunginjohtajan talousarvioesityksen mukaan Jyväskylän talous on tasapainossa ensi vuonna. Vuosikate on esityksen mukaan 52,2 miljoonaa ja kattaa poistot kokonaan. Ylijäämää syntyy 300 000 euroa.

 

Investoinnit ovat joka tapauksessa merkittäviä ja kaupungin tuleekin ottaa lisää lainaa. Arvion mukaan kaupungin lainakanta kasvaakin 25.1 miljoonaa. Voidaan tietysti kysyä, kuinka hyvin talous on tasapainossa, jos lainakanta kasvaa. Tämä liittyy kuitenkin siihen otetaanko lainaa käytömenoihin vai investointeihin.

 

Jyväsjykän asukasmäärä kasvaa ja kuten kaupunginjohtaja on todennut kasvavan kaupungin on tärkeää, jopa pakko investoida. Investointien määrä onkin arvion mukaan 83 miljoonaa. Vaikka kasvavana kaupungin tuleekin investoida, velalla investoitavien kohteiden suhteen pitää kuitenkin olla tarkkana.

 

Kertaluonteisiin tuloihin, kuten osinkoihin, liittyen tulee olla myös tarkkana, etteivät yhtiöiden asiakkaana olevan kaupunkilaiset maksa esim. vesimaksuissa piiloveroja, joilla vuosi toisensa jälkeen paikataan taloutta.

 

Toivottavaa on myös se että tämän vuoden talousarvioon liittyen saadaan kattava selvitys maahanmuuton ja ulkomaalaisten kautta tulevista kustannuksista kaupungille. Ei vain valtion maksamia korvauksia ja niillä katettavia menoja vaan maahanmuuton, ulkomaalaisten ja monikulttuurisuuden kustannukset myös laajemmin.

 

Työttömyys on ilahduttavasti laskenut, mutta tilanteen paraneminen heijastuu viivellä vaikeasti työllistyviin ihmisiin. Tälle ryhmälle työllistymisen edistämiseksi tulisi harkita lisätoimia.

 

Hyvä puheenjohtaja, mainitakseni muutamia ryhmämme mielestä erittäin hyviä linjauksia ja parannuksia arvioesityksessä ovat mm. nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluihin syksyllä 2018 lisättyjen henkilöstöresurssien turvaaminen sekä se että koulukuraattori- ja koulupsykologipalvelulut saadaan vastaamaan lainsäädännön edellyttämää tasoa. Kaupungin kasvuun liittyen Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen osalta pystytään vastaamaan kasvavaan palveluntarpeeseen.

 

Negatiivisista muutamia mainitakseni on ikävää että suolistosyöpäseulonnan pilotointia ei ole mahdollista aloittaa vuonna 2019. Useita menoja ja kutsannuksia ei oikein voi sanoa kuluiksi, vaan sijoituksiksi ettei tulevaisuudessa tulisi uusia kustannuksia. Tällaisia ovat mm. lastensuojeluun sekä lasten ja perheiden varhaiseen tukeen liittyvät asiat. Siksi arviossa on huonoa, että lastensuojelussa ostopalveluiden käyttöä joudutaan rajaamaan ja odotusajat palveluihin pitenevät sekä että lasten ja perheiden varhaisen tuen palveluita ei kyetä lisäämään riittävästi.

 

Hyvät valtuutetut, olemme ryhmänä lähdössä luottavaisin mielin etenemään talousarviokäsitellyssä ja odotamme hyvää ja tehokasta yhteistyötä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s