Sähkönsiirtohintojen korotukset peruttava ja lupaukset pidettävä – valtuustoaloite

Video valtuustoaloitteeni jättämisestä tämän viikon kaupunginvaltuuston kokouksesta, joka pidettiin ensimmäistä kertaa tietoliikenneyhteyksien välityksellä: Hinnankorotukset peruttava – valtuustoaloite
Jyväskyläläisten hyväksi valtuustoryhmän aloitteen sisältö on, että Jyväskylä kaupunki peruisi nostetut sähkönsiirron hinnat ja muita korotuksia ei toteutettaisi. Tämä on tärkeää, koska viime vuonna Jyväskylän kaupungin omistama Alva yhtöt lupasi, ettei hintoja koroteta, nyt niin kuitenkin tehtiin. Lupauksista jyväskyläläisille tulee pitää kiinni!
Alla valtuustoaloiteteksti kokonaisuudessaan:
Jyväskylän kaupunginvaltuusto 27. huhtikuuta 2020
Aloitteen tekijä/tekijät: Jyväskyläläisten hyväksi-valtuustoryhmä/Teemu Torssonen
Aloitteen nimi: Alva-yhtiöt Oy:n tekemät ja kaavailemat hinnankorotukset vuonna 2020 peruttava
Johdanto: Jyväskylän kaupungin 100-prosenttisesti omistama Alva-yhtiöt Oy lupasi tiedotteessa 25.9.2019, että vuonna 2020 sähkönsiirron, veden ja lämmön hinnat pysyvät ennallaan, eikä korotuksia ole tulossa. Tiedotteessa todettiin:
“JE:n tuottaman ja myymän lämmön ja veden hinnat pysyvät ensi vuonna (2020) samalla tasolla kuin tänä vuonna“
ja
“myös Jyväskylän kantakaupunkialueella sähköverkoista vastaavan JE-Siirron sähkönsiirron hinnat säilyvät ennallaan“.
Kuitenkin tänä vuonna hintoja nostetiin ja nostot astuivat voimaan sähkönsiirtohintojen muodossa 1.3.2020 alkaen. Sähkönsiirtohintoja on jo muutenkin kritisoitu kohtuuttomiksi, ja siirtohinnat muodostavat merkittävän osan kokonaissähkölaskusta.
Korotuksia on mahdollisesti odotettavissa myös veden ja lämmön hintoihin. Korotukset ovat ongelmallisia monessakin mielessä.
Aloitteen sisältö:
Jyväskylän kaupungin Alva-yhtiöiden 100 prosenttisena omistajana tulee perua Alva-yhtiöiden toteuttamat ja kaavailemat hinnankorotukset vuodelle 2020. Näin tuleekin tehdä, koska:
1) Kysymys on toimintaperiaatteesta. Jos jotakin luvataan, siitä täytyy pitää kiinni. Suu ei voi puhua toista, mitä kädet tekevät.
2) kysymys on luottamuksesta. Kaupungin ja sen yhtiöiden täytyy pitää kiinni lupauksistaan kaupunkilaisille. Luottamuksen säilyminen on erittäin tärkeää, ja kun luottamus on kunnossa, toiminnot kahdensuuntaisesti Jyväskylän kaupungin ja kaupungin asukkaiden välillä toimivat paremmin ja sujuvammin.
3) siinä missä kaupunki suunnittelee toimintaansa ja “elämäänsä” vuosiksi eteenpäin, niin tekevät myös kaupungin asukkaat – myös taloudellisessa mielessä. Suunnittelua helpottaa huomattavasti se, että annettu informaatio pitää paikkansa.
4) Toimivaa ”osingonjakoa” on, että sähkön, veden ja lämmön hinnat eivät nouse vaan hinnat pysyvät jyväskyläläisille kohtuullisella tasolla. Näin Alva-yhtiöiden taloudellinen hyöty menee suoremmin niiden hyväksi, jotka voitot kustantavat, eli Alvan asiakkaiden hyväksi.
Korotukset mm. sähkönsiirtohinnoissa, lämmössä ja vedessä ovat kaupunkilaisille “tasaveromaisia” korotuksia, ne iskevät samansuuruisina euroina niin köyhiin kuin rikkaisiin mutta rokottavat taloudellisessa mielessä suhteellisesti enemmän pieni- ja keskituloisia.
Hinnankorotukset voi perua, mikäli tähän löytyy tarpeeksi tahtoa omistajan puolelta. Kun otamme huomioon hyvän toiminnan periaatteet, luottamuksen ja kaupunkilaisille annetun informaation paikkansapitävyyden, on selvää, että kaupungin on omistajan roolissa peruttava nämä hinnankorotukset. Lupaukset on pidettävä.
Kannatan aloitetta:
Alva_aloite_hinnankorotukset_peruttava

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s