Mielipidekirjoitukseni koskien kuntalain hengen vastaista erottamistani kaupunginhallituksesta ja muista luottamustoimista.

Mielipide: Koin petkutuksen ja koston

Kuntalain 34§:n mukaan yksittäisen luottamushenkilön voi erottaa vain, jos hän on toimielimen puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja.

Muuten yksittäisen luottamushenkilön voi erottaa laillisesti vain, jos tämä on saanut vähintään kuuden kuukauden vankeustuomion. Jos luottamushenkilö saa syytteen, hänet voi pidättää toimestaan oikeudenkäynnin ajaksi (Kuntalaki 86§). Mikäli tuomiota ei tule, hän voi jatkaa toimessaan.

Pelkän rikosepäilyn vuoksi luottamushenkilöä ei saa kuntalain mukaan erottaa!

MITÄ TAPAHTUI minun kohdallani? Olin kaupunginhallituksen jäsen ja hoitanut hyvin kaikki siihen liittyvät toimet kuten veteraaniasiain neuvottelukunnan jäsenyyden.

Minuun kohdistui syyskuussa 2020 vakava rikosepäily. Syyteharkintaa seurasi syyttämättäjättämispäätös tämän vuoden helmikuussa.

Kaupunginhallitus otti kuitenkin hyvin pian rikosepäilyn jälkeen kiireellisenä käsiteltäväksi erottamiseni kaupunginhallituksesta ja muista luottamustoimistani. Hirveällä tohinalla piti perustaa tilapäinen työvaliokunta. Miksi oli niin hurja kiire?

Kun kuulin tästä erottamiskiihkosta, kirjoitin asianajajani kautta erottajilleni vastineen, ettei asiassa kiirehdittäisi. Kirjoitin, että tiedän mikä rikosepäilyyn liittyvän esitutkinnan tilanne on, mutta en voi siitä puhua vaarantamatta poliisityötä, koska tutkinta on kesken.

Vetosin jopa tutkinnanjohtajaan lausuntopyynnöllä, että hän kertoisi luottamuksellisesti työvaliokunnalle, että poliisilla on jo hyvin vahva käsitys siitä, että en ole voinut olla rikoksen tekopaikalla.

Koetin vahvasti vedota työvaliokuntaan, että paljon parempi vaihtoehto erottamiselle huonoilla motiiveilla on jatkaa varamieskäytännöllä ne muutamat kuukaudet, kunnes asia selviäisi.

Kirjoitin: ”Mikäli murhan yrityssyyte nostetaan, lupaan itse erota kaupunginhallituksesta ja muista luottamustoimista, mihin kaupunginvaltuusto on minut valinnut.”

”Varajäsenkäytäntö ei kestäisi kuin korkeintaan vähän alle kaksi kuukautta, joten näen, että yllä ehdottamani toimintatapa on kokonaisuuden kannalta paras ja kevyin ratkaisu, jos sitä verrataan raskaaseen toimielimen erottamiseen.”

PETOLLISEKSI ulospotkimiseni tekee se, että koska lakiin pohjautuen minua ei voinut erottaa, erottajien piti jyystää lain porsaanreikää kyhätäkseen rakennelman, jossa koko kaupunginhallitus erotettiin ja heti perään valittiin uusi – muuten sama, mutta ilman minua!

Erottamiseni oli petkutus. Siinä käytettiin lain pykälää, joka on alunperin säädetty, jotta esimerkiksi korruptoituneesta kunnan toimielimestä päästään eroon. Ei siis siksi, että sen avulla yhdestä kriittisestä ja aatteellisesti erilaisesta varsinaisesta jäsenestä päästään eroon erottamalla koko toimielin, joka valitaan heti uudelleen ilman tätä yhtä.

OLEN HOITANUT luottamustoimiani suorapuheisesti tähänkin asti, joten jatkan samalla linjalla ja kerron oman näkemykseni kiireestä erottamispetkutuksessa.

Erottamisestani on haaveiltu jo pitkään, koska olen moderni kansallismielinen, maahanmuuttokriittinen ja usein eri mieltä konsensuseliitin kanssa jätti-investoinneista ja turhan lennokkaista projekteista, joita haluttiin voimakkaasti ajaa, vaikka peruspalveluissa oli paljon parannettavaa.

Useille jäi hampaankoloon, kun vesitin Alvaan liittyvät vesimyyntiaikeet tekemällä asiasta julkisen mm. kuntalaisaloitteella. Sen tavoite oli varmistaa kuntalaisten perustarpeisiin liittyvien omistuksien säilyminen jyväskyläläisten omistuksessa nyt ja tulevaisuudessa.

Nämä ”paremmat” ihmiset eivät voineet vastustaa kiusausta tarttua tilanteeseen. Erottamishuiputuksella he ravistaisivat kansallismielisen ja kriittisen kiven hiertämästä kengässään. Asialla oli kiire – kunhan en ehtisi vapautua!

PÄÄTÖS erottamisestani oli siis poliittinen.

Poliittinen petkutus ei kohdistunut vain minuun. Sen kokivat myös ne lähes 500 jyväskyläläistä, jotka kuntavaaleissa 2017 antoivat minulle mandaatin toimia jyväskyläläisten hyväksi.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu (Jyhy), maakuntavaltuutettu ja kuntavaaliehdokas Jyväskylässä.

https://www.ksml.fi/paakirjoitus-mielipide/4124930

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s