Jouduin tekemään poliisin toiminnasta kantelun liittyen minuun kohdistuneeseen rikospäilyyn(lehdistötiedote)

Lehdistötiedote 25.5.2021

Julkaisuvapaa heti

Teemu Torssonen on tehnyt kantelun poliisin toiminnasta liittyen murhan yritysrikospäilyyn ja tutkintavankeuteen

Jyväskylän kaupunginvaltuutettu ja Keski-Suomen maakuntavaltuutettu Teemu Torssonen oli epäiltynä perussuomalaisen Pekka Katajan murhan yrityksestä. Torssonen oli pidätettynä ja tutkintavankina viisi kuukautta. Asia ratkesi syyttämättäjättämispäätökseen viime helmikuussa ja Torssonen on nyt vapautettu kaikista epäilyistä.

Torssonen on nähnyt poliisin toiminnassa useita epäkohtia. Torssosen mielestä poliisi muun muassa vääristeli käräjäoikeudelle tutkintaan liittyviä asioita vangitsemisasian uudelleen käsittelyissä, eli ns. pakkokeinokäsittelyissä, joissa vangittu voi enintään kahden viikon välein vaatia vapauttamistaan.

Torssonen on tehnyt asiasta kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle. Kantelu on lähetetty oikeusasiamiehelle eilen illalla klo. 21.54.

Torssonen kommentoi asiaa:

” Näkemykseni mukaan KRP vääristeli käräjäoikeudelle tutkinnassa esille tulleita asioita, jotta vangitsemiseni jatkuminen olisi todennäköisempää. On syytä epäillä, että poliisi toimi näin, koska halusi käyttää eristysolosuhdemaista tutkintavankeutta painostamiskeinona. Tarkoitus oli saada minusta ulos niitä asioita, mitä poliisi kuvitteli minun tietävän. Tämän lisäksi oli mielestäni esitutkintalain vastaista, että minulle myötämielisten asioiden selvittäminen kesti niin kauan. Miten alibiin liittyvän avaintodistajan kuulemiseen voi mennä n. 1.5 kuukautta? ”

Torssosen kantelussa tulee myös esille virkamiehen epäasiallista käytöstä. Torssonen näkee, että poliisin toiminta rikosepäilyasiassa on vaikuttanut hänen luottamukseen poliisia kohtaan:

” Aluksi vapautumiseni jälkeen en halunnut puhua ja tuoda näitä epäkohtia esille. KRP:n toiminta istutti pelon sydämeeni, että jos tuon asioita esille, niin siitä koituu minulle ja perheelleni seuraamuksia. Laitetaanko minut jälleen kaltereiden taakse hinnalla millä hyvänsä, jos tuon näitä asioita esille?

Ymmärsin kuitenkin, että velvollisuuteni oikeusvaltion jäsenenä ja kansalaisena on tuoda näitä asioita esille. Toimivassa yhteiskunnassa kansalaisten ei pidä pelätä virkamiehiä. Tiedostan, että asiaan liittyvä julkinen ja poliittinen aspekti on tuonut poliisille valtavia paineita. Kuitenkaan tällaiset eivät saisi vaikuttaa tutkintaan.

Tiedän ja tunnen paljon hyviä poliiseja järjestyspoliisista ja tutkinnan puolelta sekä arvostan heidän työtä. Tämä tapaus on kuitenkin laskenut luottamustani poliisiin. Mielestäni poliisin toimintaa täytyisi valvoa huomattavasti nykyistä enemmän.”

Eduskunnan oikeusasiamies on taho, joka valvoo viranomaisten toiminnan laillisuutta pääasiassa tutkimalla hänelle tulevia kanteluita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s