Mitä Tehdä Jos Menkat On Myöhässä?

Jos kuukautisia ei tule pariin kuukauteen, kannattaa asiasta mennä puhumaan lääkärille tai vaikka kouluhoitajalle. Lääkäri selvittää tilannetta kyselemällä ja tarvittaessa tarkistamalla muutaman verikokeen. Poisjääneet kuukautiset palaavat yleensä itsestäänkin, kun syy on selvitetty.

Mitä tapahtuu jos menkat on myöhässä?

Normaali kierron pituus vaihtelee 23–35 päivän välillä. Jos kuukautiset ovat toisinaan muutaman päivän myöhässä, ei ole syytä huolestua. Jos kuukautiset jäävät pois yli kolmeksi kuukaudeksi, ota yhteyttä gynekologiisi. Hän tutkii tilanteesi ja määrää siihen oikeanlaisen hoidon.

Onko normaalia jos toiset kuukautiset on myöhässä?

Syytä ei ole

Jos aiemmin säännölliset kuukautiset ovat poissa yli kuuden kuukauden ajan tai pitkässä kuukautiskierrossa kolmet peräkkäiset kuukautiset puuttuvat, puhutaan amenorreasta, jonka taustalla voi olla sairaus, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta, hoitamaton keliakia ja lisämunuaisen liikatoiminta.

Milloin pitää huolestua jos menkat ei ala?

Lääkäriin on syytä hakeutua, jos aiemmin säännölliset kuukautiset jäävät pois yli kolmeksi kuukaudeksi. Raskauden mahdollisuus on aina muistettava vuodon jäädessä tulematta.

Miten voi viivyttää kuukautisia?

Seksi itsessään ei myöhästytä kuukautisia ellei kyseessä ole raskaus, vaan kuukautisten viivästyminen voi selittyä monilla muilla syillä. On tavallista, että kuukautiset eivät aina tule päivän tarkkuudella. Esimerkiksi stressi tai runsas liikunta voivat vaikuttaa kuukautiskiertoon.

Mitä tarkoittaa amenorrea?

Amenorrealla tarkoitetaan kuukautisten puuttumista tai loppumista. Mikäli kuukautiset eivät ole alkaneet 16. ikävuoteen mennessä, kutsutaan tilannetta primaariseksi amenorreaksi. Jos taas jo alkaneet kuukautiset loppuvat, kyseessä on sekundaarinen tilanne.

Milloin kuukautiset ovat epäsäännölliset?

Harvat kuukautiset eli oligomenorrea on kyseessä, jos kuukautiskierron pituus vaihtelee 35 vrk ja usean kuukauden välillä. Tiuhat kuukautiset eli polymenorrea tarkoittaa, että kierron pituus toistuvasti on alle 23 vrk.

Miten saada menkat alkamaan ensimmäistä kertaa?

Valitettavasti mitään kotikonsteja menkkojen aloittamiseen ei ole. Odota siis rauhassa, eiköhän menkat ala ihan lähipäivinä! Ja jos käy niin, että menkat tulevatkin tärkeän menosi aikaan, niin muista varautua sinulle sopivien suojien kanssa sekä mahdollisesti särkylääkkeillä, jos kärsit menkkakivuista.

See also:  Säilyttäköön Uusi Vuosi Sen Mitä Rakastat?

Miksi väsyttää kuukautisten aikana?

Kuukautisten aikaan hormonitasot ovat matalimmillaan, joten ei ole ihme, jos silloin väsyttää tai itkettää herkästi. Olo kuitenkin palautuu yleensä hyväksi, kun elimistö kuukautisten jälleen alkaa taas valmistella uutta munasolua ja estrogeenitaso kohoaa.

Mitä tehdä jos kuukautiset alkavat koulussa?

Hyvä vaihtoehto on käydä vessassa heti välitunnin alkaessa ennen ulos siirtymistä. Ehdit kyllä sitten uloskin muiden perässä. Jos tämän kanssa tulee koulussa ongelmia, niin voit pyytää vaikka äitiäsi laittamaan asiasta viestin opettajalle.

Milloin lääkäriin kuukautisten takia?

Lääkäriin on hyvä mennä, jos kuukautisvuoto on häiritsevää, jos se haittaa normaalia elämää, jos vuoto on oleellisesti muuttunut aiemmasta tai jos lisäksi on ylimääräisiä vuotoja tai ilmenee anemiaa. Myös jos kuukautisiin liittyy kovaa kipua tai ilmenee ulostus- ja/tai virtsavaivoja on hyvä käydä lääkärin arviossa.

Voiko itsetyydytys vaikuttaa kuukautisiin?

Itsetyydytys ei vaikuta menkkoihin. Alussa ne voi olla epäsäännölliset ja voi mennä useita kuukausia välissä ennen kuin ne tulee taas. Ei tarvitse olla huolissaan.

Miten pysäyttää kuukautiset?

Jos olet terve, sinulle voidaan määrätä lääkettä (noretisteronia), jolla estetään kuukautisten alkaminen sopimattomaan aikaan. Mitä tulee kuukautisten lopettamiseen, kun ne ovat jo alkaneet, kukaan ei ole vielä keksinyt, miten tämä tehtäisiin.

Miten voi siirtää kuukautisia?

Kuukautiset on hyvä siirtää jo ennen matkaa tai tapahtumaa eikä matkan aikana. Yleensä kuukautisvuotoa siirretään myöhemmäksi. Kuukautiset voidaan siirtää yhdistelmäehkäisypillereillä (ks. Ehkäisypillerit, ehkäisyrengas ja ehkäisylaastari (yhdistelmäehkäisy)) tai vain keltarauhashormonia sisältävillä tableteilla.

Miten keltarauhashormoni vaikuttaa?

Progesteroni eli keltarauhashormoni

Progesteroni vaikuttaa kohdun limakalvoon kuukautiskierron lopussa, raskaana ollessa sikiön kasvuun, kehon lämpötilaan, aineenvaihduntaan, kilpirauhasen toimintaan sekä ahdistusta lieventävän GABA- hermovälittäjäaineen toimintaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.