Mitä Tehdä Jos Selkä On Kipeä?

Hoida äkillistä alaselkäkipua oikein

 1. Jatka tavanomaisia päivittäisiä toimiasi lievästä tai kohtalaisesta kivusta huolimatta.
 2. Vältä vuodelepoa.
 3. Kävele tai harrasta muuta kevyttä liikuntaa.
 4. Pyydä lääkäriä arvioimaan sinulle yksilöllisesti sopiva kipulääkitys.
 5. Hakeudu hoitoihin harkiten:

Mikä aiheuttaa pistävää kipua selässä?

Selkäkivun syyt

Yleisin alaselän vaiva on äkillinen kipu, joka johtuu pääasiassa lihasten jännittymisestä mutta johon voivat myötävaikuttaa selän nikamien rappeumat (spondyloosi) ja pikkunivelten (fasettinivelet) kulumat. Tällainen selkäkipu on yleensä lyhytaikainen (muutamia päiviä – viikkoja), mutta se voi uusia.

Mitä tehdä kun selkä on kipeä?

Kipeä selkä ja liikunta

Monipuolinen ja säännöllinen liikunta auttaa sinua pitämään vartalon lihakset hyvässä kunnossa, jolloin myös selkäsi voi paremmin. Selkäkivun pitkittyessä on tärkeää saada yksilöllinen harjoitusohjelma ja lisäksi löytää itselle sopivia liikuntamuotoja toimintakyvyn kohentamiseksi.

Mikä lääkäri hoitaa selkävaivoja?

Selän oireita tutkivat ja hoitavat fysiatrit, ortopedit sekä työterveys- ja yleislääkärit. Oireen selvittely edellyttää lääkärin kliinisen tutkimuksen lisäksi joissakin tapauksissa kuvantamistutkimuksia, kuten röntgen- tai magneettikuvauksia. Leikkaushoidon tarvetta arvioi ortopedi.

Voiko kipeää selkää hieroa?

Saa, mutta ei voimallisesti. Ja jos kipu säteilee pakaroihin tai alaraajoihin, hierontaa kannattaa välttää. Jos on säteilevää kipua tai puutumista taikka jatkuvaa leposärkyä yölläkin, pitää lähteä lääkäriin, ei hierojalle.

Miksi Yläselkää polttaa?

Yleisin syy yläselän kiputiloihin on yksinkertaisesti huono ryhti: kännykän käyttö sekä tietokoneella lysyssä istuminen saattavat pitkittyessään aiheuttaa lihasjumeja sekä jomotuksia selän ylempiin osiin.

Miksi selkää pistelee?

Osuvimmat tulokset: Pistely

Useimmiten iskiasoireen aiheuttaa selkärangan nikamien välisen sidekudoslevyn eli välilevyn pullistuma (välilevytyrä), joka painaa ja ärsyttää yhtä iskiashermon muodostavista hermojuurista. Välilevy voi myös revetä, jolloin oireilu on usein voimakkaampaa.

Miten venyttää selkälihaksia?

Tee näin:

 1. Asetu vatsamakuulle ja ojenna kädet sivuille t-asentoon. Pidä kämmenet ja hartiat lattiassa. Paina lantiota kohti lattiaa aktivoimalla keskivartaloa.
 2. Koukista oikea polvi. Pidä se koukussa ja tuo takapuolelta vartalon yli.
 3. Palaa alkuun, tee toiselle puolelle ja jatka liikettä. Tee noin 10 toistoa per puoli.
See also:  Miksi Glögiä Ei Saa Keittää?

Miten vahvistaa alaselän lihaksia?

Mitkä liikkeet ovat parhaita alaselän vahvistamiseksi?

 1. Puhujan asento. Tämä on hyvin tunnettu asento joogassa, ja se venyttää koko selkää.
 2. Selännosto alaselän vahvistamiseksi.
 3. Ristiasento.
 4. Polvet rintakehään.
 5. Sfinksi tai käärmeasento.
 6. Kissa.
 7. Lantionnostot vatsan ja alaselän vahvistamiseksi.
 8. Isometrinen lannerankaliike.

Miten vähentää selkäkipua?

12 tapaa vähentää selkäkipua

 1. Käy kävelyllä Jo puolen tunnin päivittäinen kävely voi vähentää selkäkipuja.
 2. Pyöritä hartioita. Pidä säännöllisiä taukoja, jos teet istumatöitä.
 3. Ota rennosti. Vältä stressiä niin paljon kuin mahdollista.
 4. Kanna oikein.
 5. Liiku usein.
 6. Kokeile piikkimattoa.
 7. Käytä väljiä vaatteita.
 8. Seiso yhdellä jalalla.

Mille lääkärille selkäkivuista?

Alaselkäkivun hoito

Aikuisen selkäkivun tutkimusten, kuntoutuksen ja tarvittavan kipulääkityksen aloittaminen on tavallisesti yleislääkärin työtä. Pitkittyneen selkäkivun selvittelyissä fysiatrin, ortopedin tai neurokirurgin arvio on usein tarpeen.

Mikä auttaa selän Venähdykseen?

Itsehoito. Äkilliseen venähdykseen auttaa parasetamoli tai tulehduskipulääke. Kipulääke edesauttaa lihasjännityksen laukeamista, mikä vuorostaan edelleen vähentää kipua.

Mitä selän Magneettikuvaus kertoo?

Selkäkipujen tutkimuksessa käytetään magneettikuvausta. – Magneettikuva tunnetaan ‘ortopedin raamattuna’. Sen avulla voi tarkastella selkärangan rakennetta, välilevyjen kuntoa ja hermorakenteiden tilaa. Vain selän liikkuvuus jää siinä todentamatta.

Miten eroon Alaselkäkivusta?

Vinkit alaselkäkivun helpottamiseen liikunnalla:

Siirry venytyksiin lempeästi ja vältä äkkinäisiä liikkeitä. Pysy venytyksissä noin 30 sekuntia rauhallisesti hengittäen. Toista liikkeet 2–5 kertaa. Harrasta lisäksi kevyttä liikuntaa, kuten kävelyä tai vesijuoksua.

Mikä olisi paras kipulääke Iskiakseen?

Lääkityksenä on ensisijaisesti parasetamoli tai tulehduskipulääke, johon voidaan tarvittaessa yhdistää neuropaattisen kivun lääke. Keskeistä iskiaskivun fysioterapiassa on potilaan kannustaminen ja ohjaaminen pois kipukierteestä.

Miten rentouttaa selkä?

Avaa polvia sivuille, istu kantapäiden päälle ja laskeudu tyynyjen päälle lepäämään. Jos kantapäiden päälle istuminen tuntuu hankalalta, voit laittaa vielä yhden tyynyn pohkeiden ja reisien väliin. Alaselkä saa asennossa mukavaa venytystä ja lihasjännitykset sulavat pois, kun voit rentoutua täysin selän pyöristyessä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.