Huono työilmapiiri vie energiaa ja heikentää työtehoa. Se voi aiheuttaa myös eristäytymistä, alakuloisuutta ja ärtyneisyyttä. Huonossa ilmapiirissä työskenteleminen voi pahimmillaan johtaa uupumiseen sekä lisätä masennusriskiä ja uniongelmia. Sairauspoissaolot lisääntyvät ja työkyvyttömyyden riski kasvaa.
Miten parantaa työilmapiiriä?
Työntekijöiden tulisi yhdessä päästä miettimään, mikä työpaikalla on pulmallista, mikä asettaa haasteita ja mitä pitäisi muuttaa. – Lähtökohta on tietenkin halu parantaa työilmapiiriä. Kaikki työpaikat eivät halua kilpailla Suomen paras työpaikka -tittelistä, vaikka monia työpaikkoja se ehkä motivoi.
Onko itsehoitokeinoja työilmapiirin kohentamiseen?
Muita itsehoitokeinoja työilmapiirin kohentamiseen ovat työsuojelu ja työterveyshuolto. Jos työpaikalla on työsuojeluvaltuutettu, häneltä voi hakea tukea ja neuvoa. – Se ei tarkoita, että pitäisi heti käynnistää isoja prosesseja, jos kääntyy työsuojelun tai oman luottamusmiehen puoleen. Heidän kanssaan voi miettiä, miten asiaa voi viedä eteenpäin.
Mikä on työyhteisön hyvä ilmapiiri?
Työntekijän työssä viihtyvyyden kannalta yksi perusasia on se, että kokee tulevansa kuulluksi ja pystyvänsä vaikuttamaan omaan työhönsä. Toinen peruskivi työyhteisön hyvän ilmapiirin kivijalkaan muurataan yhteisillä pelisäännöillä, jolloin kaikki tietävät, mikä on kenenkin rooli, mihin pyritään ja miten.
Mikä sopii Isoon julkiseen työyhteisöön?
Työilmapiiri kohentamiseen ei ole yhtä oikeaa tapaa. Se mikä sopii isoon julkiseen työyhteisöön ei välttämättä toimi pienessä yksityisyrityksessä. Mika Kanerva / Yle
Miten kehittää työyhteisöä?
Tässä blogikirjoituksessa pyrin antamaan konkreettisia keinoja ilmapiirin kehittämiseen ja me-hengen lisäämiseen.
- Keskustele yhteisistä pelisäännöistä
- Arvosta työkavereitasi – älä arvostele.
- Jaa runsaasti ja avoimesti tietoa.
- Edistä vapaamuotoista kommunikointia.
- Edistä auttamisen kulttuuria.
Miten voin parantaa työilmapiiriä?
Näillä 10 asialla jokainen pystyy asemastaan riippumatta parantamaan työilmapiiriä:
- Kehu muita aiheesta.
- Hymyile ja naura.
- Yritä ymmärtää toista, vaikka asia ei sinulle heti aukeaisikaan.
- Kysy, kuuntele ja kiitä – ja juuri tässä järjestyksessä.
- Kannusta ja auta.
- Näe hyvä ympärilläsi.
Miten parantaa yhteishenkeä?
Yhteishenki ja sen tärkeys kasvavat entisestään, kun työyhteisö ei tapaa kasvotusten päivittäisellä tasolla.
Miten vahvistaa yhteishenkeä? 4 vinkkiä tiiviimpään työyhteisöön
- Huomioi työntekijöiden perustarpeet.
- Viestintä ja vuorovaikutus avainroolissa.
- Järjestä yhteistä ohjelmaa.
Miten kestää ärsyttävää Työkaveria?
Pohjimmiltaan on usein kyse tunteista ja tuen tarpeista
Tunteiden sanottaminen voi olla hankalaa, ja moni saattaa pelätä loukkaavansa työkaverin tunteita nostamalla esiin epäkohdat. Järvisen mukaan työkaverille kannattaakin tässä tapauksessa sanoa ääneen, että tilanne tuntuu myös epäkohdan esiintuojasta hankalalta.
Miksi Työyhteisötaitoja tarvitaan?
Työyhteisötaidot tekevät työn tekemisestä mukavaa ja sujuvaa. Työyhteisötaidot näkyvät vastuullisuutena mm. olennaiseen keskittymällä ja käyttämällä annettuja resursseja vastuullisesti, asioiden ennakkoluulottomana soveltamisena käytäntöön ja haluna osallistua työpaikan kehitystyöhön.
Mihin kehittäminen voi työyhteisössä kohdistua?
Kehittämisen kohteena voi olla esimerkiksi työympäristö, turvallisuus, tuote- tai palveluprosessit, osaaminen, esimiestyö, ikä- ja työkykyjohtaminen tai vuorovaikutus työyhteisössä. Kehittämisen on lähdettävä työpaikan tarpeista, vaikka idea tulisikin toimintaympäristöstä. Kehittäminen myös muuttaa ihmisten arkea.
Mikä on hyvä työyhteisö?
Hyvän työyhteisön piirteitä ovat tasa-arvo, oikeudenmukaisuus, toimiva vuorovaikutus, sopivasti kuormittavat työtehtävät ja kannustava ilmapiiri. Toimiva työyhteisö on samaan aikaan sekä turvallinen että terveellinen.
Miksi työyhteisön ilmapiiriä kannattaa kehittää?
Hyvä työilmapiiri lisää työntekijöiden voimavaroja ja saa aikaan työn imua. Se vahvistaa lisäksi jokaisen työyhteisön jäsenen työhyvinvointia, minkä on puolestaan todettu vaikuttavan positiivisesti sairauspoissaolojen määrään sekä tuottavuuteen ja asiakastyytyväisyyteen.
Mistä tunnistaa huonon työpaikan?
7 vaaran merkkiä: älä valitse tätä työpaikkaa
Miten työhyvinvointia voidaan parantaa?
10 keinoa parantaa työhyvinvointia
- Satsaa pitkiin työsuhteisiin. Asiantuntijuudesta kannattaa pitää kiinni!
- Tue jatkuvaa oppimista.
- Selkeytä tavoitteet.
- Sitouta henkilöstö hyvinvointityöhön.
- Tarjoa mahdollisuus keskittymiseen.
- Rakenna luottamusta.
- Tunnista henkilöstön motivaatio.
- Anna rakentavaa palautetta.
Miten esimies vaikuttaa työilmapiiriin?
Työilmapiirin ylläpitäminen on helpompaa, kun organisaatiossa on yhteisesti sovittu, millä keinoin ilmapiiri saadaan nostettua halutulle tasolle tai pidettyä haluttu taso, kun se on saavutettu. Esimies on omalla toiminnallaan mallina muulle työyhteisölle työilmapiiriä koskevissa asioissa.
Miten hyvä työilmapiiri syntyy?
Vaali viestintää ja vuorovaikutusta. Tiedonkulku ja viestintä on yksi tärkeimmistä – ellei jopa tärkein – työilmapiiriin vaikuttavista tekijöistä. Et voi viestiä kaikkien puolesta, mutta omalta osaltasi voit huolehtia siitä, että viestit avoimesti työstäsi ja muista työhön tai työyhteisöön liittyvistä asioista.
Mistä on hyvät työkaverit tehty?
Mistä aineksista on hyvä työkaveri tehty?
HYVÄN TYÖKAVERIN RESEPTI