Saaristo on nuori, sillä vielä tuhat vuotta sitten sitä ei ollut edes olemassa. Merenkurkun historia on kuitenkin ikivanha ja jääkausien muovaama. Viime jääkauden käynnistämä voimakas maannousu on Merenkurkussa edelleen käynnissä ja sen vaikutukset näkyvät kaikkialla alueen maisemassa.
Miksi Merenkurkun saaristo on maailmanperintökohde?
Ainutlaatuinen Merenkurkun saaristo on Suomen ainoa luonnonperintökohde kansainvälisellä Unescon maailmanperintölistalla. Yhdessä Ruotsin Korkearannikon kanssa matala Merenkurkun saaristo muodostaa parhaan paikan maailmassa kokea ja ymmärtää viimeisen jääkauden aiheuttamaa maankohoamista.
Mikä on Merenkurkun saaristo?
Merenkurkun saaristo sijaitsee Vaasan edustalla sisältäen useita luontokäyntikohteita ja vaellusreittejä. Merenkurkun saaristo lisättiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2006 Suomen ensimmäisenä ja tähän mennessä ainoana luonnonperintökohteena.
Paljonko maa kohoaa Vaasassa?
Merenkurkussa tapahtuu maankohoamista noin 8,5 mm vuodessa ja sillä on suuri vaikutus lähiluontoomme.
Mitä ovat Unescon maailmanperintökohteet?
Unescon yleissopimus maailman kulttuuri- ja luonnonperinnän säilyttämisestä hyväksyttiin yleiskokouksessa vuonna 1972. Unescon maailmanperintökohteet edustavat arvokasta kulttuuri- tai luontoperintöä. Suomessa on seitsemän Unescon maailmanperintökohdetta. Kohteista kuusi on kulttuurikohdetta ja yksi on luontokohde.
Mikä on maailmanperintökohde?
Maailmanperinnön katsotaan olevan koko ihmiskunnan yhteistä omaisuutta ja pääomaa, ja siten sen suojelu on maailman kaikkien maiden asia. Suomenlinna liitettiin maailmanperintöluetteloon vuonna 1991 esimerkkinä 1700-luvun eurooppalaisesta linnoitusarkkitehtuurista.
Mikä meri on Suomen ja Ruotsin välillä?
Pohjanlahti (ruots. Bottniska viken) on merialue Suomen ja Ruotsin välissä, Ahvenanmaasta pohjoiseen. Se muodostaa Itämeren pohjoisimman osan, ja se voidaan jakaa edelleen Perämereen, Merenkurkkuun ja Selkämereen. Pohjanlahden vesi on murtovettä, minkä vuoksi siinä elää sekä merien että makean veden lajeja.
Miten maisema muuttuu kun maankohoaminen jatkuu?
Kun maa kohoaa rannikolla, kuivaa maata ilmestyy, saaret kasvavat ja merestä ilmestyy uusia saaria. Suomessa maan kohoaminen näkyy selvimmin muun muassa Vaasan seuduilla Merenkurkun rannoilla. Merenkurkun saariston maapinta-ala kasvaa vuosittain noin neliökilometrillä.
Mitä voi tehdä Vaasassa?
Vaasan nähtävyydet – 8 vinkkiä kohteista, joissa kannattaa käydä!
Missä maa kohoaa nopeiten?
Maa kohoaa nopeimmin Merenkurkun lähistöllä, lähes senttimetrin vuodessa. Pienintä maannousu on Kaakkois-Suomessa, jossa se on alle kolme millimetriä vuodessa. Pietarissa maannousua ei ole enää havaittavissa.
Miksi maa kohoaa jatkuvasti Merenkurkun saaristossa?
Kun sisämaan jääpeite suli, alkoi maaperä hitaasti kohota uudelleen. Vaikka tahti on hidastunut, maa Merenkurkussa kohoaa edelleen maailmanennätysvauhtia, noin kahdeksan millimetriä vuodessa. Merenkurkun maisema on tasaista, ja meri on matalaa. Tämän vuoksi maan kohoaminen on merkittävää.
Miksi maa kohoaa?
Maapallon vaipan yläosasta siirtyi kuoren tieltä massoja jäätikön peittämän alueen reunoille. Ilmaston lämmettyä jää alkoi sulaa ja paine maankuorta kohtaan alkoi vähetä. Lisäksi kuoren alle alkoi virrata takaisin vaipan ainesta, mikä osaltaan nopeutti maankohoamista.