P-Afos Mitä Tarkoittaa?

Alkalinen fosfataasi (P-AFOS) tutkimusta käytetään maksan, sappiteiden ja luuston sairauksien toteamisessa ja seurannassa. Alkalinen fosfataasi eli AFOS on maksasoluissa toimiva entsyymi, mutta sitä esiintyy myös luustossa. Joskus kohonnut AFOS-arvo voi olla peräisin keuhkoista tai munuaisista.

Mikä nostaa P AFOS arvoa?

Korkea AFOS

Arvoa kohottavat muun muassa tuumorit, maksatoksiset lääkkeet, hepatiitti, krooninen alkoholismi ja alkoholista johtuva maksakirroosi. Korkea AFOS-arvo voi viitata esimerkiksi seuraaviin: sappistaasi eli sapensalpauma.

Mikä nostaa Maksaarvoja?

Suomessa tavallisia syitä maksa-arvojen nousuun ovat lihavuus ja alkoholi. Osalla ihmisistä ALAT-arvot voivat nousta jatkuvan ja runsaan alkoholin kulutuksen takia. Lyhytaikainen ja runsas alkoholin kulutus ei arvoja sen sijaan nosta.

Mistä johtuu AFOS nousu?

Suurentunut AFOS-pitoisuus viittaa vahvasti sappitiehyiden sairauteen ja usein myös sapen virtauksen häiriöön, mutta suurentuneita pitoisuuksia voidaan todeta myös luuston ja suoliston sairauksissa (3). Tällöin erotusdiagnostiikassa voidaan tarvittaessa käyttää hyväksi AFOS-isoentsyymimääritystä.

Mikä on normaali AFOS-arvo?

Tutkimuksen nimi ja lyhenne: ALKALINEN FOSFATAASI P – AFOS

Tutkimusta käytetään pääasiallisesti luuston ja maksan sairauksien diagnostiikassa ja seurannassa. AFOS-tutkimuksessa maksa-arvo on viitearvoltaan yli 18-vuotiaalla aikuisella 35 – 105 U/l.

Näkyykö viikonlopun juominen maksa arvoissa?

Yhden illan runsas alkoholin käyttö ei vielä nosta arvoa, mutta jatkuvampi alkoholin nauttiminen näkyy arvojen nousuna. GT:n suureneminen ei kuitenkaan ole merkki peruuttamattomasta maksavauriosta. Arvo voi laskea muutamassa viikossa, kun alkoholin käyttöä vähennetään.

Mikä auttaa maksaa?

Maksa hajottaa alkoholia, lääkkeitä ja kemiallisia aineita sekä elimistön itsensä tuottamia myrkkyjä. Maksaa ei voi kuitenkin puhdistaa luontaistuotteiden ihmerohdoilla tai luonnon dieeteillä, vaikka terveellisellä ruokavaliolla maksasta voi kyllä pitää huolta.

Mikä auttaa Maksa-arvojen laskuun?

”Turun yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan kotimaisten marjojen syöminen voi alentaa maksa-arvoja. Erityisesti tyrni on todellinen maksarohto”, Marja Ruuti sanoo. Maksan toimintaa parantavat kotimaiset marjat ja vihreät kasvikset. Erityisen hyvä maksan toiminnalle on tyrni.

See also:  Mitä Mieltä Suomessa Saa Olla?

Onko Maksakysta vaarallinen?

Polykystinen maksatauti on pääosin vaaraton: vain poikkeustapauksissa sitä poteville kehittyy maksavaurio.

Miksi bilirubiini koholla?

Jos sapen kulku estyy, esimerkiksi kivi tukkii yhteisen sappitiehyen, bilirubiini ei pääsekään poistumaan elimistöstä. Sitä kertyy maksasoluihin, joista se joutuu palaamaan takaisin vereen, kun kulku eteenpäin on tukossa. Lisää bilirubiinia tulee joka päivä punasoluhajottamosta, jolloin bilirubiiniarvo suurenee.

Mitä oireita kohonneista maksa arvoista?

Maksasairaus todetaan usein sat- tumalta, kun aletaan etsiä syytä esimerkiksi terveystarkastuksessa havait- tuihin koholla oleviin maksa-arvoihin. Maksasairaudet ovat yleensä alkuvaiheessa oireettomia. Sairauden edetessä oireita ovat keltaisuus, mustelmataipu- mus ja usein kutina sekä nesteen kertyminen vatsaonteloon.

Mikä on liian korkea maksa-arvo?

Yleisimpiä syitä maksa-arvon kohoamiseen ovat ylipaino ja runsas alkoholinkäyttö, mutta muitakin syitä löytyy. Sisätautilääkäri valaisee asiaa.

Mistä tietää että maksa on huonossa kunnossa?

Ruoansulatusongelmat, jatkuva ummetus tai ripuli, vatsan turvotus, ilmavaivat, ärtynyt paksusuoli ja refluksitauti liittyvät usein vajaatoimintaiseen maksaan. Runsasrasvaisten ja käristettyjen ruokien aiheuttamat kivut ja vaivat johtuvat yleensä maksan ja sapen toimintahäiriöistä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.