B-Trom Mitä Tarkoittaa?

Trombosyytit (B-Trom) Trombosyytit eli verihiutaleet ovat verenvuotojen tyrehtymiseen ja veren hyytymiseen osallistuvia verisoluja. Normaaliarvot: 150–360 x 109/l.

Mitä tarkoittaa kun trombosyytit koholla?

Verihiutaleiden kohonnutta määrää veressä kutsutaan trombosytoosiksi. Trombosyyttien määrä voi kasvaa esimerkiksi akuuttien verenvuotojen tai tulehdusten takia, eikä kyseessä ole aina sairaus. Pitkäaikaisesti tai toistuvasti koholla oleva trombosyyttiarvo voi olla merkki luuytimen häiriöstä.

Miksi B TROM on koholla?

Trombosyyttien määrä voi hieman kasvaa monissa tilanteissa ilman, että kyseessä on varsinainen verisairaus. Määrä voi olla lisääntynyt muun muassa äkillisten verenvuotojen yhteydessä, kuten leikkauksen tai synnytyksen jälkeen, tulehdustautia sairastaessa ja raudanpuuteanemiassa. Tupakointi nostaa trombosyyttiarvoja.

Mikä on normaali B TROM?

Trombosyyttien viitearvo aikuisilla ja yli kahden kuukauden ikäisillä lapsilla on 150–360 xE9/l. B-Tromb arvo ilmoitetaan yksikössä xE9/l. Jos arvo on esimerkiksi 150 × E9/l, trombosyyttejä on 150 × 109 (eli 150 miljardia) kappaletta litrassa verta.

Mikä aiheuttaa trombosyyttien laskun?

Syyt

 • Virusten ja bakteerien aiheuttamat tulehdukset.
 • Syöpähoidoissa käytetyt solunsalpaajat vähentävät usein veren trombosyyttejä väliaikaisesti.
 • Osa lääkkeistä voi aiheuttaa veren trombosyyttiluvun pienenemistä.
 • Runsas alkoholin käyttö voi vähentää verihiutaleiden määrää selvästi alle normaalitason.
 • Mikä aiheuttaa trombosyyttien nousun?

  Trombosyyttien määrä suurenee väliaikaisesti monista syistä, esimerkiksi kovassa fyysisessä rasituksessa, infektiotaudeissa ja eri syistä tulleissa verenvuodoissa. Tilaa nimitetään reaktiiviseksi trombosytoosiksi. Se on siis reaktio johonkin ja sinänsä harmiton. Joskus verihiutaleiden määrä suurenee ilman syytä.

  Mikä syöpä nostaa Trombosyyttejä?

  Maranttinen endokardiitti on tila, jossa syövän indusoiman hyytymisaktiviteetin myötä trombosyyttien ja syöpäsolujen kasaumia tarttuu sydämen läppiin. Seurauksena voi olla sentraalisia trombooseja, aivoinfarkti tai alaraajavaltimoiden embolisaatiota.

  Milloin Leukosyytit koholla?

  Suurentunutta valkosolujen määrää nimitetään leukosytoosiksi. Luku saattaa melko helposti nousta tasolle 20–30. Hieman koholla olevat arvot ovat yleisiä. Raskaus, psyykkiset tunnekokemukset (stressi, viha, kipu, pelko, ilo), ateriointi, tupakointi tai tablettikortisonikuuri voivat nostaa arvoja lievästi.

  See also:  Mitä Kani Ei Saa Syödä?

  Mitä tarkoittaa viitearvot?

  Viitearvoilla tarkoitetaan laboratoriotutkimuksen tuloksissa niitä alaraja- ja yläraja-arvoja, joiden väliselle alueelle sijoittuu noin 95% terveiden henkilöiden tutkimustuloksista; toisin sanoen noin 5%:lla terveistä tulos on viitearvojen ulkopuolella.

  Mikä on trombosyyttien viitearvo?

  Normaalisti verihiutaleita on 150–360 miljardia kappaletta litrassa verta eli 150–360 × 109/l. Eri ihmisillä on veressä eri määrä trombosyyttejä. Trombosytoosissa arvo on yli 360. Joidenkin ihmisten yksilöllinen normaali trombosyyttiluku voi olla hiukan yli 360.

  Mitä selviää Perusverenkuvasta?

  Perusverenkuva (pieni verenkuva) antaa yleiskuvan verisoluista ja hemoglobiinista. Tutkimuksessa mitataan punasoluja (ja niiden hemoglobiinipitoisuutta) ja valkosoluja. Myös verihiutaleiden (trombosyyttien) lukumäärä ilmoitetaan perusverenkuvan yhteydessä (tätä tarkoittaa PVK-lyhenteeseen lisätty kirjain T).

  Mikä aiheuttaa verihiutaleiden vähyyden?

  Trombosytopenian syyt voidaan luokitella vähentyneeseen verihiutaleiden tuottoon tai lisääntyneeseen tuhoutumiseen. Verihiutaleiden tuottoa voivat vähentää useat sairaudet ja tilat, kuten B12-vitamiinin tai foolihapon puutos, leukemia, akuutti tulehdussairaus, maksan vajaatoiminta ja jotkin perinnölliset sairaudet.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.