Istuta puutarhaasi kasveja, joita peurat tunnetusti inhoavat. Tällaisia ovat mm. voimakkaasti tuoksuvat kasvit kuten monet sipulikukat, valkosipuli ja yrtit. Myös monet koristepensaat ja erityisesti piikikkäät kasvit, kuten happomarjat eivät kiinnosta peuroja.
Mitä peura ei syö?
Nyrkkisääntöjä voi pitää, etteivät peurat pidä tuoksuvista, karvaisista, piikikkäistä tai kapealehtisistä kasveista. Puissa ja pensaissa varmimmin säilyviä ovat terävälehtiset ja hyvin piikkiset kasvit. Pistäväneulasiset katajalajit ja okakuuset ovat riittävän pisteliäitä havukasveja.
Saako peuroja ruokkia?
Peurat ja kauriit saattavat helposti käydä syömässä naapuriston taimistoja. Riistaa voi ruokkia talvella kuka tahansa, mutta maanomistajalta täytyy olla lupa. Kenen tahansa maalle ruokintapaikkaa ei voi perustaa.
Mitä perennoja peurat eivät syö?
Kasveja, joita peurat eivät ole syöneet meillä lainkaan
Mitä kauriit eivät syö?
Nämä perennat eivät maistu kauriille
Miten suojata kasvit Peuroilta?
– Varmin tapa suojata piha ja kasvit on korkea, tiheäsilmäinen verkkoaita. Ainakin pari metriä korkea, sillä nämä eläimet ovat kovia hyppäämään ja ryömimään, Sainio selventää. Peurat ja kauriit voidaan myös karkottaa, esimerkiksi pitämällä piha asutun näköisenä varsinkin hämäräaikaan.
Mitä kauriit syövät?
Elinympäristö ja ravinto
Kauriin suurta herkkua ovat maitohorsmat, mesiangervot, niittyleinikki, rentukka ja jopa sienet. Talvella tärkeintä ravintoa ovat pensaiden ja puiden versot, mutta se kaivaa esiin myös pehmeämpää ravintoa hangen alta niin kauan kuin lumipeite pysyy riittävän ohuena.
Miksi kauriita ruokitaan?
Kauriiden ruokinta parantaa eläinten lisääntymistulosta ja kasvattaa siten kaurispopulaatioita. Ruokkimalla vaikutetaan tutkitusti myös eläinten käyttäytymiseen: ruokintapaikoilla, joilla eläimiä on tiheämmässä kuin normaalioloissa olisi, eläinten välisten aggressioiden on todettu lisääntyvän.
Mitä viljaa riistalle?
– Juureksia, viljaa, kuivaheinää, rehujakin pienimuotoisesti, jopa väkirehuja. Apilapohjaiset rehut ovat hyviä. Metsäkauris voi olla hyvinkin valikoiva syöjä. Vaihtoehtoja pitäisi olla, ei ainoastaan kauraa.
Mistä kukista peurat eivät pidä?
Kukista: Kärsämöt, jättipoimulehdet, laukat (Alliumit), Akileijat, marunat, kellot, ritarinkannukset, särkynyt sydän, sormustinkukat eli digitalikset, alvejuurikasvit, kurjenpolvet, jouluruusut, illakot, kuismat, kurjenmiekat, hopeatäpläpeippi, kevätkellot, lupiinit, harmaakäenkukka, luhtalemmikki, narsissit,
Mitä valkohäntäpeura syö?
Valkohäntäpeura on kasvissyöjä. Sen ravinto vaihtelee vuodenajasta riippuen. Keväällä ja kesällä valkohäntäpeuralle maistuvat muun muassa heinäkasvit, oraat, pensaiden ja puiden silmut sekä versot. Syksyllä ja talvella valkohäntäpeura syö muun muassa lehtipuiden oksia ja runkoa, mustikanvarpuja ja katajan oksia.
Mitä Metsäpeura syö?
Metsäpeura käyttää kesäisin ja talvisin erilaisia ravinnonlähteitä. Talvisin peurat käyttävät ravinnokseen suurimmaksi osaksi jäkälää, luppoa ja naavaa. Keväällä peura syö tupasvillan kukintoja ja raatetta. Kesäisin ravintoon kuuluu jäkälää, lehtipuiden lehtiä ja tuoreita kasveja, syksyisin myös sieniä.
Onko poro peura?
Sekä poro että metsäpeura ovat lajiltaan peuroja (Rangifer tarandus), mutta eri alalajia. Poro on tunturipeurasta (Rangifer tarandus tarandus) kesytetty puolivilli kotieläin, joka on tuttu Lapin maisemista. Porojen määrä Suomessa on rajattu lailla runsaaseen 200 000 yksilöön.