Viilenevien säiden myötä kasvisoluissa tapahtuu kemiallisia muutoksia, joiden ansiosta kasvin kylmänkestävyys paranee.
Miten havupuut talvehtii?
Puiden ja pensaiden maanpäälliset versot silmuineen talvehtivat lumipeitteen yläpuolella. Pohjoisilla seuduilla suurin osa niistä pudottaa lehtensä syksyllä, mutta sielläkin on myös kasveja, jotka talvehtivat lehtien kanssa, kuten mahonia ja useimmat havupuut.
Miten monivuotiset kasvit talvehtii?
Monivuotiset kasvit eivät kuole talven aikana, vaan ne talvehtivat mennen lepotilaan ja sitä syvempään horrokseen. Kasvien talveentuminen alkaa jo hyvissä ajoin syksyllä, ja useimmilla kasveilla sen käynnistää yön piteneminen eli valoisan ajan lyheneminen. Talveentumisen jatkokehitys riippuu yölämpötilojen laskusta.
Miten mänty talvehtii?
Pakkassäällä solujen ulkopuolelle kertyy jäätä, joka edelleen vetää vettä pois solujen sisältä. Puu menee syvään lepotilaan, jota satunnaiset lauhat jaksot eivät lopeta. Lehtipuut varistavat lehtensä, ja ainavihannat havupuut lopettavat neulasien kautta tapahtuvan yhteyttämisen.
Miten Ruohovartiset kasvit talvehtii?
Ruohovartiset kasvit talvehtivat yleensä maan alla tai tasalla. Niiden lehdet ja versot lakastuvat talveksi ja kasvavat uudelleen kesäksi. Ruohovartiset kasvit jaotellaan yksi-, kaksi- ja monivuotisiin sen mukaan, elävätkö ne vain yhden vai useamman kasvukauden.
Mitä kasveille tapahtuu talvella?
Mitä kasveille ja eläimille tapahtuu syksyllä? Ne valmistautuvat talveen. Lehtipuut pudottavat lehtensä, havupuut säilyvät vihreinä. Maassa kasvavat heinät ja muut kasvit lakastuvat.
Miten Kangasmaitikka selviää talvesta?
Yksivuotiset kasvit, kuten kangasmaitikka, kuolevat syksyisin, eikä niiden tarvitse huolehtia talven hankaluuksista. Ennen talven tuloa ne ovat kuitenkin ehtineet tehdä siemeniä, joista uudet yksilöt lähtevät keväällä kasvuun. Siemenet ovat rakenteeltaan kestäviä ja lumipeitteen alla ne säilyvät hyvin.
Miten Tasalämpöiset eläimet talvehtivat?
Muutamat tasalämpöiset eläimemme – lepakot, siili, koivu- ja tammihiiri – vaipuvat talvihorrokseen: niiden ruumiin lämpötila laskee talven ajaksi lähelle 0-astetta, jossa se pysyttelee ruumiin rasvavarastojen energiantuoton (‘palamisen’) avulla. Jos vararavinto loppuu, lämpötila laskee liikaa, ja eläin kuolee.
Miten eläimet viettävät talven?
Talvihorroksessa eläimen elintoiminnot, kuten hengitys, sydämen syke ja aineenvaihdunta hidastuvat. Ruumiinlämpö laskee lähelle nollaa. Siili ja lepakot viettävät talven horroksessa. Syvin talvihorroksen laji, johon vaipuvat vaihtolämpöiset eläimet, on kylmähorros.
Mitä etua kasville on talvehtia vihreänä?
Kyky yhteyttää lumen alla auttaa kasvia ylläpitämään riittäviä liukoisten sokereiden varastoja talven ajan, mikä puolestaan suojaa kasvia talvivaurioilta. Useimmat vihreinä talvehtivat kasvit, esimerkiksi puolukka, eivät kuitenkaan hyödynnä yhteyttämistuotteita kasvuun (uuden biomassan tuottamiseen) talven aikana.
Mitä hyötyä puulle on siitä että se ei pudota Neulasiaan talveksi?
Neulasten pinta on vahamainen. Tämä vahapinta estää veden karkaamisen lehdestä ilmaan. Neulaset kestävät pakkasta. Niinpä kuusen ja männyn ei tarvitse pudottaa neulasiaan talveksi.
Miten lehtipuut valmistautuu talveen?
Lehtipuut reagoivat talven tuloon näkyvästi, pudottamalla lehtensä. Havupuissa ei tapahdu silmämääräisesti mitattuna samanlaisia muutoksia, mutta mikrotasolla sitäkin enemmän. Vaikka neulaset pysyvät kiinni oksistossa, ne kuivuvat: puu poistaa kasvisolukoista nestettä, joka jäätyessään voisi rikkoa solujen rakenteen.
Miten puolukka talvehtii?
Puolukan ainavihannat lehdet yhteyttävät varsin tehokkaasti koko syksyn ajan, ja yhteyttäminen jatkuu myös talvella lumen alla. Aineenvaihdunta on siis aktiivista ”lepokaudenkin” aikana. Puolukan lehtien elinkaari on muutamia vuosia, ja vanhimmat lehdet lakastuvat pääosin myöhään syksyllä tai talven aikana.
Miten jäkälä selviää talvesta?
Monet jäkälät (ja jotkut sammaletkin) kasvavat puiden rungoilla ja kivien päällä joutuen siten talvella alttiiksi koville pakkasille ja kuivuudelle. Useat lajit viettävät talvensa vain lumen alla.
Miten Pihlaja valmistautuu talveen?
Miten pihlaja valmistautuu talveen? Ilmojen kylmetessä pihlajan soluissa tapahtuu muutos ja niiden sokeripitoisuus kasvaa. Se estää soluja jäätymästä. Puu kerää lehdistä lehtivihreän talteen puun runkoon ja juuriin seuraavaa kasvukautta varten, jolloin lehdet punertuvat ja kellastuvat.
Miten sammaleet talvehtii?
Kasveille on siis etua tästä monivuotisuudesta, ja suurin osa metsiemme ruohovartisista kasveista onkin monivuotisia. Sammalet talvehtivat sellaisenaan, mutta pakkasilla ne eivät pysty yhteyttämään.