– Mäkärä myös eroaa hyttysestä siinä, että sisällä mäkärät eivät etsi ateriaa. Ne vain liimautuvat ikkunaan, Leinonen kertoo. Mäkärä erittää purressaan veren hyytymistä estävää ainetta. Aineen vuoksi puremakohtaan kehittyy kutiava paukama, mikä saattaa pysyä paikallaan jopa viikkoja.
Miten torjua mäkäräiset?
Hyttysten ja mäkäräisten hyökkäyksiä voi yrittää torjua niitä häiritsevillä hajuilla, esimerkiksi suopursulla, suomyrtillä, pietaryrtillä tai tomaatin lehdillä. Tunnettu keino on myös sitronellan eteerisen öljyn pirskauttelu vaatteisiin.
Missä mäkäräiset viihtyy?
Mäkärä viihtyy juoksevan veden äärellä ja esiintyy päiväsaikaan. Toukat elävät virtaavassa vedessä, jossa ne ovat takapäästään kiinnittyneinä kasveihin ja kiviin. Sisätiloihin ne eksyvät harvoin ja silloinkin niistä on vain vähän haittaa ihmisille. Mäkärä viihtyy koko Suomen alueella – varsinkin lämpiminä kesinä.
Kauanko mäkäräisen purema kestää?
Mäkäräisen purema voi viipyä iholla jopa viikkoja ja aiheuttaa kipua sekä kutinaa. Herkimmille se voi nostaa jopa kuumetta. Pieniä kärpäsiä muistuttavat mäkäräiset ovat kesän vitsaus erityisesti Pohjois-Suomessa.
Miten mäkäräiset lisääntyy?
Mäkäräiset viihtyvät erityisen hyvin virtaavien vesien äärellä. Aikuinen mäkäräinen munii munansa aina virtaavaan veteen, yleensä mataliin puroihin ja jokiin, joista ne suodattavat ravinnokseen veden pieneliöitä.
Milloin Polttiaiset häviää?
Ensimmäiset polttiaiset lentelevät Suomessa jo alkukesällä, mutta ne eivät yleensä vaivaa ihmistä. Purevia polttiaisia esiintyy Suomessa enimmäkseen loppukesästä, etenkin elokuun leutoina tyveninä iltoina. Kylminä kesinä niiden kuoriutuminen voi siirtyä jopa syyskuun alkuun.
Milloin Mäkäräisiä on?
Suomessa mäkärät eivät talvehdi. Mäkärät lentävät useimmin keskikesän kuumimpina viikkoina, mutta hyvissä olosuhteissa niitä voi esiintyä Suomessa jo toukokuun lopulla sekä alkusyksyyn asti. Mäkärät lähtevät lentoon jo 14 lämpöasteessa, mutta niille edullisin lämpötila on 19–20 astetta.
Onko mäkäräisen purema vaarallinen?
– Aina kun hyttynen tai mäkäräinen pistää tai puree, menee siinä myrkkyä ihon läpi, silloin voi tulla sellainen toksinen reaktio eli kroppa reagoi sille myrkylle. Se tulee yleensä kaikille, toisille vahvempana ja toisille lievempänä. Sitten voi tulla myös allerginen reaktio, joka on eri asia.
Miten saada hyttysen pistokset pois?
Kokeile iholle esimerkiksi kylmällä vedellä kasteltua pyyhettä, kylmää suihkua tai kylmäpussia. Kutinaa voi yrittää helpottaa hunajalla, jolla tiedetään olevan useita terveysvaikutuksia.
Kauanko mäkäräisen purema kutiaa?
Hyönteisen pistot ja puremat ovat yleensä vaarattomia, mutta aiheuttavat kipua, kutinaa ja erilaisia iho-oireita. Ole yhteydessä lääkäriin, mikäli oireet eivät mene ohi parissa päivässä tai saat tavallista voimakkaampia oireita.
Mikä auttaa hyttysten puremien kutinaan?
”Kokeilkaa sivellä kutinakohtaan jalkavoidetta, jossa on mentolia hajusteena. Kutina loppuu yllättävän nopeasti.”
Mikä ötökkä puree palan ihosta?
Mäkärä puraisee ihosta palan pois ja aiheuttaa myrkyllään iholle jopa viikkoja kestävän kipeän ja kutisevan paukaman. Puremakohtaa ei tulisi raapia, sillä se ärtyy ja tulehtuu helposti. Joskus pistoista saattaa seurata mäkäräkuume, joka ilmenee päänsärkynä, kuumeena ja pahoinvointina.