Rekrytoijaa ei välttämättä kiinnosta se, että hakemasi työpaikka sijaitsee lähellä kotiasi tai että himoitset työpaikan tarjoamaa mukavaa palkkaa. Taidoistasi ja ammatillisen kiinnostuksen kohteistasi hän taas on varmasti hyvin kiinnostunut, joten painota vastatessasi työn kannalta oleellisia taitojasi.
Miksi haet tätä paikkaa?
Miksi haet juuri tätä paikkaa
Useimmiten hakija kertoo ensimmäiseksi asioita, jotka ovat herättäneet hänen mielenkiintonsa. Haettavan työtehtävän sisällöstä, yrityksestä, työtehtävistä ja työn tarjoamista haasteista. Toisinaan hakija myös, joko alkuun tai myöhemmässä vaiheessa, mainitsee jonkin muun syyn hakemiselle.
Miten esittelen itseni?
Kysymyksen tarkoituksena on usein lämmitellä haastateltavaa sekä tietenkin tutustua häneen.
- Älä kerro koko elämäntarinaasi.
- Älä sanele ulkoa ansioluetteloasi.
- Keskity hakemaasi työhön.
- Aloita nykyhetkestä
- Jatka menneisyyteen.
- Siirry lopuksi tulevaan.
Miksi juuri sinä olisit oikea valinta tehtävään?
Kerro lyhyesti osaamisestasi ja siitä, miksi olet sopiva tähän työhön. Jos haluat, voit mainita persoonastasi, mutta älä jaarittele muinaisista työsuorituksistasi äläkä eksy yksityiskohtiin. KUN NOJAUDUT haastattelijaa kohti ja katsot häntä silmiin, annat selkeän viestin siitä, että olet tosissasi. Älä silti tuijota.
Miksi juuri sinut tulisi valita tähän tehtävään?
Kerro osaamisestasi mahdollisimman konkreettisesti
Kun rekrytoija kysyy, miksi juuri sinut kannattaisi valita tehtävään, vastaa kysymykseen mahdollisimman käytännönläheisesti. Tosielämän esimerkit puhuttelevat rekrytoijaa ja jäävät myös paremmin mieleen kuin ontot lupaukset sopivuudesta tehtävään.
Mitä odotat työnantajalta?
Nuoret odottavat työltä myös sosiaalisuutta, mukavia työkavereita ja viihtyisää työympäristöä. Esimiehiltä odotetaan luotettavuutta, kuuntelemista, puolueettomuutta, oikeudenmukaisuutta, hyviä vuorovaikutustaitoja ja avoimuutta.
Miten kirjoittaa esittely itsestään?
Pyri siis kertomaan sellaisista ominaisuuksistasi, jotka liittyvät jotenkin hakemaasi työtehtävään. Parhaan vaikutelman luovat omat kokemukset. Jos haet luovaan työhön, kerro omien kokemustesi/töittesi kautta, miten luovuus tulee esille sinussa.
Mitä kirjoittaa kerro itsestäsi kohtaan?
Tärkeää ei ole se, mitä sinä haluat kertoa. Tärkeää on se, mitä hakemuksen vastaanottaja haluaa tietää. Kerro itsestäsi positiivisesti, mutta rehellisesti. Kerro saavutuksistasi, osaamisestasi ja itsestäsi sekä työntekijänä että persoonana.
Miten valmistautua haastatteluun?
Valmistaudu haastatteluun huolella
- Hanki tietoa työnantajasta.
- Palauta mieleesi, mitä tehtävää olet hakenut ja mitä ilmoituksessa on sanottu.
- Kertaa osaamisesi käymällä läpi ansioluettelosi.
- Valmistaudu kertomaan motiivit ja syyt työpaikkojen vaihdoksiin, aukkoihin CV:ssä ja valintoihisi elämässäsi.
Pitääkö Työhakemukseen liittää CV?
Ansioluetteloa voi käyttää hakemuksen liitteenä tai oman osaamisen markkinoimiseen. Ansioluettelo siis täydentää hakemustasi. Vältä toistamasta jo hakemuksessa kertomiasi asioita. Ansioluettelon kappaleet kannattaa otsikoida lukemisen helpottamiseksi.
Mikä erottaa sinut muista hakijoista?
Kerro lyhyesti urastasi: työhistoriastasi, tärkeimmistä saavutuksistasi ja tavoitteistasi. Haastattelijalla on jo ansioluettelosi, joten sinun ei tarvitse kerrata koko taustaasi. Kerro jotain, mikä erottaa sinut muista hakijoista ja tuo esille motivaatiosi.
Mikä on heikkoutesi?
Esittele aito, mutta työn kannalta harmiton heikkous
Turvallinen ratkaisu on valita aito heikkous, josta ei ole suoraa haittaa hakemassasi työtehtävässä. Liian kaukaa ei kannata lähteä heikkoutta kuitenkaan hakemaan – jos haet toimistoassistentin virkaa, ei huono rytmitajusi ole sen kannalta kiinnostava.
Miten ihmiset käyttäytyvät työhaastattelussa?
Työhaastattelun tarkastuslista – muista nämä 9 asiaa:
- Ota mukaan hakemuksesi, ansioluettelosi ja todistuksesi.
- Älä myöhästy.
- Pukeudu siististi ja ole kohtelias.
- Ota katsekontakti haastattelijaan.
- Käytä aikaa vastaustesi miettimiseen.
- Ole asiallinen.
- Ole kiinnostunut.
Miten vastaat työhaastattelussa kerro itsestäsi?
Kerro alkuun nykyinen tilanteesi työmarkkinoilla. Kerro napakasti tittelisi lisäksi työnkuvasi parilla lauseella. Kannattaa olla konkreettinen ja voitkin pukea tekemisesi esimerkiksi luvuiksi. Mikäli olet töiden välissä, niin voit kertoa edellä mainitut asiat edellisestä työpaikastasi.