Miksi Päiväntasaajalla On Lämpimämpää Kuin Suomessa?

Miksi päiväntasaajalla on lämpimämpää kuin Suomessa? Maapallo on pyöreä à napa-alueet saavat vähemmän säteilyä kuin kuin päiväntasaajan seutu. Suomessa säteily joutuu kulkemaan pidemmän matkan ilmakehän lävitse à vähentää säteilyn määrää.

Miksi lämpötila laskee kun liikutaan kauemmas Päiväntasaajasta?

Ilman viileneminen johtuu siitä, että ilmanpaine pienenee sitä mukaa kuin etäännytään kauemmaksi maanpinnasta. Ilmanpaineen laskiessa kohoava ilmamassa laajenee. Koska laajeneminen kuluttaa energiaa, ilma menettää lämpöenergiaa eli jäähtyy.

Onko päiväntasaajalla vuodenaikoja?

Päiväntasaajalla on kautta vuoden yleensä kuumaa. Monilla paikoilla on kaksi vuodenaikaa, sadekausi ja kuivakausi. Sadekausi kestää usein suurimman osan vuodesta, ja sen ansiosta päiväntasaajalla kasvaa trooppisia sademetsiä Amazoniasta Kongon kautta Kaakkois-Aasiaan.

Mikä vaikuttaa ilman lämpötilaan?

Ilmastoon vaikuttavat paikan leveyspiiri, korkeus ja etäisyys merestä sekä merivirrat. Fysikaalisesti tarkastellen ilmaston määrää ilmakehän kiertoliike. Ilmaston muodostavia säämuuttujia ovat muun muassa lämpötila, sademäärä, tuulen nopeus ja suunta sekä ilman suhteellinen kosteus.

Mistä Suomen vuodenajat johtuvat?

Vuodenaikojen vaihtelu on seurausta Maan pyörimisakselin kallistumasta eli akselikulmasta suhteessa Maan ratatason kohtisuoraan ja siitä johtuvista muutoksista Auringon säteilyn jakautumisessa. Monilla on sellainen käsitys, että vuodenaikojen vaihtelu johtuu Maan ja Auringon etäisyyden vaihtelusta.

Miksi maapallolle muodostuu Lämpövyöhykkeitä?

Merkittävin tekijä lämpövyöhykkeiden syntyyn on auringon säteilyn jakautuminen maan pinnalle eri tavoin. Kääntöpiirien välisellä alueella aurinko paistaa kohtisuoraan tai lähes suoraan ylhäältä, jolloin alueen saama säteilyn intensiteetti on suurin ja ilmasto siten lämpimin.

Miten ilmakehä suojaa maata?

Ilmakehä säilyttää maapallolla lämpöä ja suojelee maapalloa auringon haitalliselta säteilyltä. Ilmakehän liikkeet eli tuulet tasaavat lämpötiloja ja kosteutta maapallon eri alueiden välillä. Myös ilmakehän sisältämät kaasut ovat elämälle välttämättömiä.

Mikä järvi sijaitsee päiväntasaajalla?

Edwardinjärvi on yksi Afrikan suurista järvistä. Se on osa Itä-Afrikan hautavajoaman pohjalla olevaa järviketjua muutamia kilometrejä päiväntasaajan eteläpuolella. Edwardinjärvi on läntisin Niilin lähdejärvistä. Järven pinta-ala on noin 2 200 neliökilometriä, ja sen pinta on 912 metriä merenpinnan yläpuolella.

See also:  Miksi Työeläkemaksu On Niin Suuri?

Miksi päiväntasaajalla on aina kesä?

Päiväntasaajalla on lämmintä ympäri vuoden, sillä aurinko paistaa korkealta, lähes kohtisuoraan pään päältä.

Miksi Kesä on paras vuodenaika?

Kesä on mielestäni paras vuodenaika. Silloin on lämmintä ja valoisaa ympäri vuorokauden. Silloin voi olla ulkona paljon ja voi tehdä monia hauskoja juttuja ulkona. Ihanaa on, kun ei tartte tärvätä aikaa vaatteiden etsimiseen ja pukemiseen minuuttitolkulla, niin kuin talvella, vaan voi mennä ulos melkein heti.

Miten sää vaikuttaa sinun elämääsi?

Kylmä sää vaikeuttaa verenkiertovaivoista kärsivien elämää, sillä se jäähdyttää ruumiin uloimpia osia, kohottaa verenpainetta ja rasittaa sydäntä. Talvikuukausien alhainen ilmankosteus aiheuttaa iho-ongelmia, ja kylmä sää voi vaurioittaa kudoksia. Kesän lämmössä viihtyvät bakteerit voivat aiheuttaa vaaraa.

Mikä vaikuttaa lämpötilaan?

Ilmastoon vaikuttavat eniten sijainti päiväntasaajaan nähden eli leveyspiiri, korkeus merenpinnasta, etäisyys mereen ja merivirrat. Säämuuttujat, jotka muodostavat ilmaston ovat lämpötila, sademäärä, tuulen nopeus ja sen suunta sekä ilman suhteellinen kosteus.

Mikä on hyvä sisäilman kosteusprosentti?

Kovilla pakkasilla huoneilman suhteellinen kosteus voi laskea jopa alle 20 %:iin. Sopiva huoneilman suhteellinen kosteus on talviaikaan 20–40 %.

Mikä aiheuttaa yön ja päivän vaihtelun?

Yön pimeä ja päivän valo johtuvat maan pyörimisestä

Akseli on tietysti kuvitteellinen, eikä sellaista oikeasti ole, mutta Maapallo pyörii koko ajan tämän kuvitellun akselin ympäri. Yksi pyörähdys kestää yhden vuorokauden ajan, siis 24 tuntia. Tämä saa aikaan vuorokaudenaikojen eli yön ja päivän vaihtelun maapallolla.

Onko nyt syksy?

Määritelmä Yleisesti syksynä pidetään pohjoisella pallonpuoliskolla syys-, loka- ja marraskuuta, eteläisellä maalis-, huhti- ja toukokuuta.

Milloin aurinko alkaa lämmittää?

Ilmakehä lämpenee hitaasti: aurinko lämmittää huhtikuussa jo samalla teholla kuin elokuussa, mutta talven jäljiltä ilmakehällä kestää aikansa lämmetä, joten lämpötilat eivät korreloi auringon tehon kanssa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.