Miksi Revontulet Näkyvät Parhaiten Navoilla?

Parhaiten revontulet näkyvät molempien napojen läheisyydessä juuri magneettikentän dipolimaisuuden vuoksi. Revontulet näkyvät ympyrän muotoisella alueella, yleensä leveyspiirien 60 ja 75 välissä, jolloin niiden näkyvyys Pohjois-ja Etelänavoilla ei ole kovin hyvä.

Miksi Revontulet syntyvät ilmakehässä?

Revontulet syntyvät auringosta lähteneiden hiukkasten osuessa Maan ilmakehään. Aurinkotuulen mukana kulkeutuvat varautuneet hiukkaset virittävät Maan ilmakehässä etenkin happiatomeja, typpimolekyylejä ja vetyatomeja, mikä puolestaan aiheuttaa valoilmiöiden esiintymisen yötaivaalla.

Parhaat paikat nähdä revontulia?

Parhaat paikat nähdä revontulia Suomessa 1 Utsjoki – Suomen pohjoisin revontulikohde. Utsjokea pohjoisempaan ei revontulien metsästäjä Suomessa pääse. Utsjoen 2 Kilpisjärvi – Suomen todennäköisin paikka nähdä revontulia. Tilastollisesti katsottuna käsivarressa sijaitseva 3 Inari-Saariselkä – revontulien hehkua 200 yönä vuodessa. Inari-Saariselän alueella revontulet More

Mitkä ovat vyöhykkeet, joissa revontulia näkyy?

Revontulia näkyy vyöhykkeillä, joka sijoittuvat pohjoisella ja eteläisellä pallonpuoliskolla 60. ja 70. leveyspiirien välille. Kun Aurinko on erittäin aktiivinen, revontulia saattaa poikkeuksellisesti näkyä jopa 50. leveyspiirin tuntumassa eli Keski-Euroopan pohjoisosissa.

Mitä Revontulet ovat?

Revontulet ovat valoilmiö, joka voidaan nähdä sekä pohjois- että etelänavan ympäristössä – etelänapaseudun revontulia kutsutaan tosin toisinaan eteläntuliksi. Ne aiheuttaa Auringosta peräisin olevien hiukkasten törmääminen Maan magneettikenttään.

Mikä vaikuttaa revontulien väriin?

Revontulien fysiikka

Valon väri riippuu kaasuatomeista, johon hiukkanen törmää, ja niiden energiatiloista. Vihreä väri syntyy yksiatomisesta hapesta (valon aallonpituus 557,7 nm) noin 100-150 kilometrin korkeudessa, ja sitä ylempänä punainen yksiatomisesta hapesta (630,0 nm). Sininen väri syntyy typestä.

Miksi revontulet näkyvät etelässä?

Revontulien todennäköisyyttä etelässä on viikonloppuna lisännyt kohonnut aurinkotuulen nopeus. – Silloin tällöin revontulia näkyy talvisin etelässäkin. Ehkä muutaman kerran talvessa eikä välttämättä edes joka talvi, Karusto valaisee.

Voiko revontulia ennustaa?

Sää ei vaikuta revontulten esiintymiseen, mutta koska revontulivalo syntyy kaikkien pilvien yläpuolella, niitä ei voi nähdä jos taivas on paksujen pilvien peitossa. Revontulia ei voi luotettavasti ennustaa, mutta Avaruussää-sivullamme arvioimme niiden todennäköisyyttä lähiöinä.

See also:  Miksi On Olemassa Absoluuttinen Nollapiste?

Mistä revontulien värit ovat peräisin?

Ionosfäärissä aurinkotuulen tuomat sähköiset hiukkaset törmäävät ilmakehän happiatomeihin ja typpimolekyyleihin. Revontulten vihertävänkeltainen ja punainen väri syntyvät törmäyksistä happiatomeihin. Sininen ja violetti väri revontuliin tulee, kun hiukkaset törmäävät typpimolekyyleihin.

Mikä on revontulien yleisin väri?

(1)* Revontulien yleisin väri on vihreä, joka on lähtöisin elektronien virittämistä happi- molekyyleistä. Vihreän aallonpituus on 557.7 nm. (2)* Joskus vihreä revontuli näyttää keltaiselta sekä paljain silmin että kameralla. Kyseessä on kuitenkin sama vihreä.

Miten maapallon magneettikenttä liittyy revontulien syntyyn?

Revontulet syntyvät, kun auringosta lähteneet elektronihiukkaset päätyvät Maan ilmakehään, jossa ne törmäävät happi- ja typpiatomeihin. Törmäysreaktion seurauksena syntyy valona purkautuvaa energiaa. Revontulet ovat yleisiä maapallon napa-alueilla, joihin hiukkaset ohjautuvat Maan magneettikentän vaikutuksesta.

Voiko revontulia nähdä etelässä?

Aivan eteläisimmässä Suomessa Helsingin seuduilla ainoastaan yksi yö kuukaudessa on tilastollisesti mahdollinen revontulten havaitsemiseen. Pilvisinä öinä ei revontulia luonnollisestikaan nähdä, ja asutuksen valojen keskeltä täytyy siirtyä pois pimeälle seudulle tähytäkseen tuloksellisesti pohjoiselle taivaalle.

Missä revontulet syntyvät?

Revontulet syntyvät auringosta lähteneiden hiukkasten osuessa Maan ilmakehään. Aurinkotuulen mukana kulkeutuvat varautuneet hiukkaset virittävät Maan ilmakehässä etenkin happiatomeja, typpimolekyylejä ja vetyatomeja, mikä puolestaan aiheuttaa valoilmiöiden esiintymisen yötaivaalla.

Onko revontulia muilla planeetoilla?

Maa ei ole ainoa planeetta, jonka yötaivaalla leiskuvat toisinaan revontulet. Jupiterilla ja Saturnuksella on voimakkaat magneettikentät, jotka saavat aikaan niiden napaseuduille samanlaisen ilmiön kuin maapallon lähiavaruudessa on havaittavissa, mutta revontulia on myös Marsissa.

Voiko revontulista olla haittaa?

Revontulet eivät aiheuta minkäänlaista haittaa tai vaaraa ihmisten normaalielämään.

Milloin on paras aika nähdä revontulia?

Revontulia esiintyy kaikkein eniten päiväntasausten aikaan, eli syys-lokakuussa ja maaliskuussa. Lapissa revontulia esiintyy talvisin runsaasti koko syyspäiväntasauksen ja kevätpäiväntasauksen välisen ajan. Näkyvien revontulien esiintymistodennäköisyys on korkeimmillaan keskiyöllä.

See also:  Mitä Tarkoittaa Kun Koira Nuolee Ihmistä?

Näkyykö revontulia aamulla?

Revontulia ei voi nähdä päiväsaikaan, koska ne ovat miljoona kertaa auringonvaloa himmeämpiä. Paras katseluaika on yleensä iltayhdeksästä aamukahteen.

Minkä värisiä revontulet voi olla?

Revontulien värit luokitellaan kirjaimilla A-F. Yleisin on tyyppi C vihreä tai vihreänkeltainen tai valkoinen. Valkoinen väri havaitaan yleensä silloin kun revontuli on himmeä. Tyypin C väri on peräisin happiatomeista.

Mikä on aurinko tuuli?

Aurinkotuuli on Auringosta vapautuneiden varautuneiden hiukkasten (plasman) virtaus. Tämän virtauksen nopeus, tiheys ja lämpötila vaihtelevat jatkuvasti. Näiden kolmen parametrin dramaattisin ero tapahtuu, kun aurinkotuuli pakenee korona-aukosta tai koronan massapurkauksena.

Leave a Reply

Your email address will not be published.