Miksi Valoisa Aika On Suomessa Pidempi Kesällä Kuin Talvella?

Kesällä päivä on pitempi: Aurinko paistaa vuorokauden aikana enemmän kuin talvella. Myös Auringon säteilyn tulokulma Maan pintaan nähden vaihtelee vuodenajasta riippuen: kesäisin Aurinko paistaa korkeammalta ja talvisin matalalta.

Miksi Suomessa on talvella pimeää ja kylmää?

Talvella Suomessa on usein pimeää, koska aurinko nousee vasta aamupäivällä ja laskee jo iltapäivällä. Pohjois-Suomessa on pimeämpää kuin Etelä-Suomessa. Pohjoisimmassa Suomessa on useita viikkoja, jolloin aurinko ei nouse ollenkaan. Talvikuukausia ovat joulukuu, tammikuu ja helmikuu.

Mitä maapallolle tapahtuu yhden vuorokauden aikana?

4.2 Vuorokaudessa maapallo pyörii akselinsa ympäri

Maa pyörähtää akselinsa ympäri kerran 24 tunnissa. Tämä ajanjakso on vuorokausi. Sillä puolella Maapalloa, johon Aurinko paistaa, on päivä. Toisella puolella on vastaavasti yö.

Mistä johtuu kesä ja talvi?

Maapallon kallistuskulmasta ja liikkeestä johtuen maapallolla on siis vuodenajat. Kesällä Aurinko paistaa suorempaan kohti pohjoista pallonpuoliskoa, kun taas talvella Aurinko paistaa eteläiselle pallonpuoliskolle suoremmin.

Miten päiväntasaajan seudun ja Suomen vuodenajat eroavat toisistaan?

Maapallo kiertää Auringon ympäri kerran vuodessa. Maapallon kallistuskulma kiertoradan suhteen pysyy samana (23,5°). Akselikaltevuuden takia pohjoinen pallonpuolisko saa kesällä enemmän Auringon säteilyä kuin eteläinen ja talvella päinvastoin à vuodenajat.

Mistä rannikon sateisuus johtuu?

Vuotuinen lämpötilan keskiarvo on lounaisimmassa Suomessa 6,5 °C. Keskiarvo laskee koillista kohti, joskaan kylmintä ei ole Pohjois-Lapissa vaan Käsivarren seudulla.

Ylimmät lämpötilat kuukausittain.

Kuukausi helmikuu
°C 11,8°
Päivämäärä 28.2.1943
Mittauspaikka Helsinki, Ilmala

Miksi maapallolle muodostuu Lämpövyöhykkeitä?

Merkittävin tekijä lämpövyöhykkeiden syntyyn on auringon säteilyn jakautuminen maan pinnalle eri tavoin. Kääntöpiirien välisellä alueella aurinko paistaa kohtisuoraan tai lähes suoraan ylhäältä, jolloin alueen saama säteilyn intensiteetti on suurin ja ilmasto siten lämpimin.

Mikä aiheuttaa yön ja päivän vaihtelun?

Yön pimeä ja päivän valo johtuvat maan pyörimisestä

See also:  Miksi Kreikassa Oli Niin Paljon Kaupunkivaltioita?

Akseli on tietysti kuvitteellinen, eikä sellaista oikeasti ole, mutta Maapallo pyörii koko ajan tämän kuvitellun akselin ympäri. Yksi pyörähdys kestää yhden vuorokauden ajan, siis 24 tuntia. Tämä saa aikaan vuorokaudenaikojen eli yön ja päivän vaihtelun maapallolla.

Mihin Aurinko paistaa Zeniitistä kerran vuodessa?

Kääntöpiirit rajaavat alueen, jolla Aurinko johonkin aikaan vuodesta paistaa suoraan ylhäältä eli zeniitistä. Kääntöpiireillä tämä tapahtuu kerran vuodessa ja niiden välisellä alueella kahdesti vuodessa. Pohjoisella pallonpuoliskolla on Kravun kääntöpiiri. Se vastaa suunnilleen leveyspiiriä 23.5 astetta.

Milloin päivät alkavat Pitenemään?

Auringon kiertoakselin kallistuskulman muutos tapahtuu vuonna 2021 joulukuun 21. päivänä kello 17.59. Se on talvipäivänseisaus.

Mikä on maapallon akseli?

Yleensä planeettojen pyörimisakselit ovat lähes pystyssä eli kohtisuorassa ratatasoonsa nähden. Maan akselin kaltevuus on noin 23,5° ja sen ansiosta meillä on vuodenajat ja kautta maapallon tasaisemmat elinolosuhteet. Jupiter pyörii lähes pystyssä, mutta Uranuksen akseli on lähes ratatason suuntainen.

Milloin päivä on pisimmillään?

Suurimmillaan muutos on kevätpäivän tasauksessa maaliskuun lopussa, jolloin päivä pitenee noin kuusi minuuttia vuorokaudessa. Joulukuun lopulla toistuvan talvipäivänseisauksen tarkka ajankohta vaihtelee. Vuonna 2020 se on 21. joulukuuta kello 12.02.

Miksi lämpötila laskee kun liikutaan kauemmas päiväntasaajalta?

Ilman viileneminen johtuu siitä, että ilmanpaine pienenee sitä mukaa kuin etäännytään kauemmaksi maanpinnasta. Ilmanpaineen laskiessa kohoava ilmamassa laajenee. Koska laajeneminen kuluttaa energiaa, ilma menettää lämpöenergiaa eli jäähtyy.

Miksi Aurinko lämmittää talvella?

– Kesällä vuorokausivaihtelua on talvea enemmän, koska aurinko lämmittää tehokkaasti. Talvella aurinko paistaa niin matalalta, ettei se juuri lämmitä. Emme siis saa lämpöä päivällä. Auringon lämmitysteho on enintään muutamia asteita talvipäivinä.

Onko päiväntasaajalla vuodenaikoja?

Päiväntasaajalla on kautta vuoden yleensä kuumaa. Monilla paikoilla on kaksi vuodenaikaa, sadekausi ja kuivakausi. Sadekausi kestää usein suurimman osan vuodesta, ja sen ansiosta päiväntasaajalla kasvaa trooppisia sademetsiä Amazoniasta Kongon kautta Kaakkois-Aasiaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.