Mitä Biojätteeseen Ei Saa Laittaa?

Mistä on kyse? Biojätettä on kaikki keittiössä syntyvä eloperäinen ja kompostoituva jäte. Joidenkin jätehuoltoyhtiöiden alueilla (esimerkiksi Lounais-Suomen Jätehuolto) biojätteeseen ei voi lajitella puutarhajätettä tai multaa, toisissa taasen (esimerkiksi Kiertokapula) biojätteeseen ei saa laittaa kodin pehmopapereita.
Biojätteeseen ei saa laittaa

 • ruokaöljyjä ja muita nestemäisiä rasvoja.
 • nesteitä, liemiä
 • vaippoja, terveyssiteitä ja muita vastaavia hygieniatuotteita, vaikka ne olisivat biohajoavia.
 • muovikasseja ja -pusseja.
 • maito- ja mehutölkkejä
 • lääkkeitä
 • kissanhiekkaa.
 • kissan tai koiran ulosteita.
 • Onko Kananmunakotelo biojäte?

  Huokoinen kananmunakotelo imee erinomaisesti kosteutta, kun se silputaan muun biojätteen sekaan. Kananmunien, pähkinöiden ja makkaran kuoret sekä juuston vahakuoret ovat biojätettä, kuten myös rairuoho ja ruukkusalaatin juuripaakku.

  Voiko biohajoavan pussin laittaa biojätteeseen?

  Kotona biojätteen voi laittaa tavalliseen ohueen muovipussiin, vaikkapa leipäpussiin. Sanomalehdestä taiteltu paperikääre, paperipussi (myös kaupan paistopisteen ikkunallinen pussi) ja biohajoava pussi soveltuvat edelleen biojätteelle.

  Saako Kukkamultaa laittaa biojätteeseen?

  Pienet määrät multaa, esim. kasvin juuripaakut tai ruukkukasvien mullanvaihdosta syntyneet mullat lajitellaan biojätteeseen. Kiinteistöllä, missä ei ole biojäteastiaa, lajitellaan mullat sekajätteeseen.

  Saako kukkia laittaa biojätteeseen?

  Biojätteeseen voit lajitella kaikki kompostoituvat jätteet, kuten hedelmien, vihannesten ja juuresten kuoret, ruuantähteet, pilaantuneet ja kuivuneet elintarvikkeet, suodatinpaperit poroineen, talouspaperit ja paperiset lautasliinat, munakennot, kasvinosat ja kuihtuneet kukat, kalanruodot ja luut sekä puiset aterimet

  Saako sanomalehteä laittaa biojätteeseen?

  Ilmaisen biojätepussin saat esimerkiksi jauhopussista, muropaketista tai sanomalehdestä. Voit käyttää myös kaupan paperisia tai biohajoavasta muovista valmistettuja pusseja. Tavallista muovipussia ei voi käyttää, koska se ei maadu.

  Voiko sanomalehteä laittaa biojätteeseen?

  Myös pienet luut ja kananmunankuoret sekä kananmunakennot voi hyvin laittaa kompostoriin. Kompostoriin voi laittaa myös pieniä määriä sanomalehteä (biojätepussi), revittynä leivinpaperia sekä pieniä määriä luonnonkuituja, kuten villaa.

  See also:  Miten Nukkua Kun Nenä Tukossa?

  Mitä jäteastioita pitää olla omakotitalon pihassa?

  Omakotitaloon sopiva jäteastia sekajätteelle on tavallisesti kooltaan 240 litraa ja biojätteelle 140 litraa. Myös muun kokoiset astiat käyvät. Tärkeintä on kiinnittää huomiota jäteastioiden tyhjennysväleihin ja painorajoihin.

  Mitä on biohajoava muovi?

  Biohajoavat muovit ovat materiaaleja, jotka hajoavat biologisen prosessin kautta hiilidioksidiksi ja vedeksi. Vastoin yleistä väärinkäsitystä, biopohjaisuus ei ole biohajoavuuden edellytys eikä päinvastoin. Yleisimmin käytössä olevat muovit ovat öljypohjaisia ja hajoamattomia.

  Voiko biohajoavan muovipussin laittaa Muovinkeräykseen?

  Biohajoavasta muovista valmistetut pakkaukset, kuten take away -ruokarasiat voit lajitella muovipakkauskeräykseen tai sekajätteeseen. Biohajoavista muovipakkauksista ei voida tällä hetkellä valmistaa uusiomuovin raaka-ainetta, siksi ne voi laittaa myös sekajätteeseen.

  Mihin roskiin kukat?

  Ruusukkeita ja nauhoja voi myös uusiokäyttää. Kuolleet huonekasvit ja multa kuuluvat biojätteeseen. Muoviset ja keraamiset kukkaruukut ovat kaatopaikkajätettä. Joulukukkien käärepaperit ja silkkipaperit kuuluvat keräyskartongin tai energiajakeen joukkoon.

  Voiko vanhaa Kukkamultaa käyttää?

  Parasta olisikin käyttää vanha kasvualusta maanparannukseen. Jos käytettävissäsi on kompostori, niin voit laittaa vanhan mullan sinne; muun kasvijätteen sekä mahdollisen ravinnelisän avulla vanhastakin tulee käyttökelpoista multaa.

  Mihin jätteeseen kukat?

  Yksittäiset kasvit juuripaakkuineen lajitellaan kiinteistön biojäteastiaan tai kompostoriin, suuremmat määrät lajitteluasemalle haravointijätteeseen.

  Mitä tuotteita valmistetaan keräyspaperista?

  Mitä keräyspaperista tehdään? Keräyspaperi toimitetaan hyödynnettäväksi paperitehtaalle, missä siitä valmistetaan uutta paperia. Kotikeräyspaperista valmistetaan uutta sanomalehtipaperia ja erikseen kerättävästä vaaleasta toimistopaperista valmistetaan pehmopaperia, kuten talous- ja wc-paperia.

  Saako Kananluita laittaa biojätteeseen?

  Biopussit hajoavat eikä niitä saada poistettua prosessista, tavalliset pussit ovat lujempia. Kananluut ja nahkat biojätteeseen ja kalanruodot kahvinporot, teepussit ja paperinenäliinat. Muutkin ‘tavallisessa’ ruuanlaitossa jääneet luut.

  Mitä voi viedä metallinkeräykseen?

  Mitä kiinteistön pienmetallin keräykseen saa laittaa?

 • Säilyke- ja juomatölkit.
 • Alumiinivuoat ja -foliot.
 • Metallikannet ja -korkit.
 • Tuikkukynttilöiden metallikuoret.
 • Tyhjät ja kuivat maalipurkit.
 • Tyhjät aerosolipurkit (jotka eivät hölsky tai pihise)
 • Pienet metalliesineet, jotka mahtuvat keräysastiaan.
 • Leave a Reply

  Your email address will not be published.