Vältä näitä ruokia, jos olet raskaana
Mitä raskausaikana saa syödä?
Raskauden aikana ruokavalio ei eroa normaalista suositellusta ruokavaliosta, joka siis sisältää runsaasti täysjyväviljatuotteita, kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä kalaa 2-3 kertaa viikossa. Maitotuotteista suositaan rasvattomia ja vähärasvaisia tuotteita tai täydennettyjä kasvipohjaisia vaihtoehtoja.
Saako raskausaikana syödä kebabia?
Consumentenbond kehottaa vanhuksia, raskaana olevia ja sairaita ihmisiä välttämään kebabin syömistä maassa sairausvaaran vuoksi. Yhdistyksen mukaan bakteerit johtuvat liian lämpimistä säilytysastioista, yleisen hygienian puutteesta tai yksinkertaisesti siitä, että ruoka on liian vanhaa.
Mitä Raskaan ei saa syödä Evira?
Ei lainkaan: Raaka liha, esim tartar-pihvi tai jauhelihataikina: ei pidä edes maistaa. (Toksoplasmoosin riski) Ei lainkaan: meetvurstia, parmakinkkua, raakamakkaraa. (Toksoplasmoosin riski).
Mitä hedelmiä raskausaikana?
Raskaana voi syödä melkein mitä tahansa hedelmiä. On kuitenkin hyvä välttää geenimuunneltuja hedelmiä ja suosia luomua. Hedelmillä on useita terveyshyötyjä odottaville äideille, ja ne tarjoavat myös useita ravintoaineita vauvan kehitystä varten.
Voiko raskaana oleva syödä majoneesia?
Majoneesin käytölle ei ole erityisiä rajoituksia. Osa kuitenkin välttää sitä raskausaikana, sillä majoneesi valmistetaan perinteisesti raa’asta kananmunasta. Raakaa kananmunaa puolestaan saatetaan karttaa salmonellan vuoksi.
Miksi salmiakkia ei saa syödä raskausaikana?
Lakritsia ja salmiakkia ei tulisi syödä lainkaan raskausaikana: niiden sisältämä glykyrritsiini heikentää istukan kykyä estää stressihormonien siirtyminen äidin elimistöstä sikiöön. Liiallinen stressihormonitaso vaikuttaa puolestaan negatiivisesti sikiön aivojen kehittymiseen.
Mitä alkoholi voisi aiheuttaa sikiölle?
Alkoholin vaarat raskauden aikana
lisääntynyt keskenmenon riski. lisääntynyt sikiön pienipainoisuuden ja kasvun hidastumisen riski. lisääntynyt ennenaikaisuuden riski. lisääntynyt epämuodostumariski (tyypillisiä alkoholin aiheuttamia epämuodostumia ovat sydämen, munuaisten, silmien ja luuston epämuodostumat)
Saako raskausaikana syödä salamia?
Odottava äiti välttää ilmakuivattua kinkkua sekä kestomakkaroita, kuten salamia ja metvurstia, jos niitä ei ole missään valmistuksen vaiheessa huolellisesti kuumennettu. Niihin liittyy muun muassa keskenmenon ja vauvan kehityshäiriöiden vaaraa lisäävän toksoplasman riski.
Mitä tehdä kun saa positiivisen raskaustestin?
Ota yhteyttä lähimpään äitiysneuvolaan
Soita lähimpään neuvolaasi mieluiten samana päivänä kun olet tehnyt positiivisen raskaustestin. Vaikka kiirettä ensimmäiselle käynnille ei yleensä ole, on hyvä sopia sen ajankohdasta: yleensä ensimmäinen äitiysneuvolakäynti sijoittuu raskausviikoille 8. –10.
Voiko itse aiheuttaa keskenmenon?
Keskenmenoa ei voi normaaleilla terveellisillä elintavoilla itse aiheuttaa, mutta keskenmenoa estäviä valintoja voi tehdä. Joitain jo ennen raskauden alkamista. Suurin keskenmenon riskitekijä on ikä. Yli 40-vuotiaiden raskauksista noin joka kolmas menee kesken.
Miksi A-vitamiinia ei saa syödä raskausaikana?
Suositus on, että raskaana oleva saa ravinnostaan vuorokaudessa 800 mikrogrammaa A-vitamiinia. Sikiölle vaaralliset ylisuuret annokset ovat yli 7500 mikrogrammaa vuorokaudessa ja ne voivat lisätä riskiä hermoston, luuston ja sydämen epämuodostumille.
Saako fetajuustoa syödä raskauden aikana?
Kotimaiset, isojen ja tunnettujen meijereiden tuotteet ovat turvallisia, ja näiden valmistamia feta-, home-, mozzarella- ja tuorejuustoja voi syödä kuumentamatta.
Saako banaania syödä raskaana?
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten mukaan B6-vitamiinia tulisi saada raskaus- ja imetysaikana 1,4-1,5mg/vrk. Suositellun päiväannoksen saa syömällä esimerkiksi 2 keskikokoista banaania ja 100grammaa kirjolohta.
Missä vaiheessa raskaus alkaa näkyä?
Raskausvatsan näkyminen riippuu monesta seikasta: siihen vaikuttaa esimerkiksi kohdun muoto, onko kyseessä ensimmäinen vai seuraava raskaus ja tietenkin se, onko kohdussa yksi vai useampi sikiö. Kohtu nousee häpyliitoksen yläpuolelle 12. raskausviikon jälkeen.