Mitä Tarkoittaa Cc-Lisenssi?

CC-lisenssien lähtökohtana on, että kaikilla on oikeus tehdä teoksesta kopioita, esittää ja näyttää teos julkisesti, levittää ja välittää teosta eteenpäin sekä tehdä siitä johdannaisteoksia. Näitä perusoikeuksia voidaan rajoittaa käyttämällä erilaisia ehtoja. CC-lisenssien kuusi ehtoa ovat:

Mikä on CC-lisenssi?

Creative Commons –lisenssi on käyttölupa, joka antaa lisäoikeuksia materiaalin hyödyntämiseen. CC-lisenssiä voidaan käyttää periaatteessa kaikenlaisessa aineistossa, mutta sen hyödyntäminen on alun perin suunniteltu lähinnä digitaalisen materiaalin käyttöön.

Miten CC-lisenssiä voidaan käyttää digitaalisen materiaalin käyttöön?

CC-lisenssiä voidaan käyttää periaatteessa kaikenlaisessa aineistossa, mutta sen hyödyntäminen on alun perin suunniteltu lähinnä digitaalisen materiaalin käyttöön.

Kuinka kauan Creative Commons -lisenssi kestää?

Jokainen Creative Commons -lisenssi toimii kaikkialla maailmassa ja kestää yhtä pitkään kuin soveltuva tekijänoikeuskin (koska ne on rakennettu tekijänoikeuden varaan). Nämä yhteiset piirteet ovat lähtökohta, jonka lisäksi lisenssinantajat voivat oman harkintansa mukaisesti antaa lisäoikeuksia teosten käyttöön.

Mikä on ehto CC-lisenssissä?

Jokaisessa CC-lisenssissä on ehto ”Nimi mainittava”. Tämä tarkoittaa sitä, että alkuperäisen tekijän nimi on aina mainittava, kun teosta hyödynnetään. Tekijä voi rajata teoksensa hyödyntämisen vain epäkaupalliseen käyttöön lisäämällä lisenssiinsä rajoitusehdon ”Ei kaupalliseen käyttöön”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.