Mitä Tehdä Jos Hampaassa On Reikä?

Yleensä reikä paikataan. Paikkauksessa hammaslääkäri poistaa pehmenneen osan hampaasta ja täyttää reiän paikkamateriaalilla. Jos reikä on edennyt hampaan hermoon asti, hammas täytyy juurihoitaa.

Voiko reikä hampaassa parantua?

Jos alkavat kariesvauriot huomataan ajoissa, niitä ei kuitenkaan välttämättä tarvitse paikata. Reiänalun etenemisen varsinaiseksi reiäksi voi pysähtyä, jos vauriokohta pysyy puhtaana. Tällöin vaurio remineralisoituu, eli kiilteeseen saadaan palautettua pois liuenneita mineraaleja.

Voiko hampaan reiän nähdä?

Reiät voi nähdä hampaan pinnassa vaaleina laikkuina tai viiruina. Sen tuntee helpommin kuin näkee. Kielellä tuntuva kuoppa, vihlonta tai puruarkuus ovat rei’än merkkejä. Helpoiten reikiä tulee takahampaiden purupinnoille, vaikeasti putsattaviin hammasväleihin ja ienrajoihin sekä vanhan paikan ja hampaan saumakohtaan.

Mistä tietää onko hampaassa reikä?

Alkava reikä aiheuttaa tavallisesti hampaassa vihlontaa ja kylmän arkuutta. Edetessään karies oireilee hampaan koputus- ja lämpöarkuutena. Myös hammassärky voi viitata edenneeseen kariekseen. Oireiden ilmaantuessa kannattaa ottaa yhteys hammaslääkäriin.

Voiko Maitohampaisiin tulla reikiä?

Hammaslääkärit ovat syystäkin huolissaan, sillä jo alle kouluikäisillä lapsilla on hampaissaan reikiä. Karies etenee huokoisessa maitohampaassa nopeasti ja voi vaarantaa pysyvän hampaan aiheen. Lisäksi kariesta aiheuttavat bakteerit voivat levitä reikiintyneistä maitohampaista terveisiin hampaisiin.

Miksi hampaita porataan?

Yleinen syy hampaan paikkaamiseen on niin pitkälle edennyt kariesvaurio, että sitä ei enää ole mahdollista pysäyttää. Silloin reikiintynyt hammaskudos pitää poistaa ja korvata täyteaineella eli paikalla. Paikkaamalla korjataan usein myös hampaan kulumia tai lohkeamia.

Voiko hampaat parantua itsestään?

Käytännössä hoito saa hampaan korjaamaan itse itsensä. Britannialaiset tutkijat ovat kehittäneet uuden kivuttoman hampaiden korjaustekniikan, jonka avulla reikiä voidaan korjata ilman porausta tai ruiskeita.

Mistä tunnistaa alkavan reiän?

Kahdeksan merkkiä reiästä hampaassa

 • Jatkuva kipu, särky tai vihlonta.
 • Kipu purressa.
 • Pahanhajuinen hengitys tai paha maku suussa.
 • Lämpötiloille herkistyminen.
 • Näkyvä kolo.
 • Läiskät tai värjäymät hampaissa.
 • Verenvuoto harjatessa.
 • Turvonneet ikenet.
 • See also:  Miksi Energian Säästäminen On Luonnon Kannalta Tärkeää?

  Miksi ikeniä särkee?

  Ientulehdus ja parodontiitti

  Voimakas ientulehdus ja hoitamaton parodontiitti voivat aiheuttaa ienverenvuotoa, ikenien turvotusta ja hammassärkyä. Ientulehdusta ja parodontiittia hoidetaan muun muassa poistamalla hampaiden pinnoilla oleva bakteeripeite (plakki) sekä hammaskivi.

  Mitä hammaslääkärin tarkastuksessa tehdään?

  Hammastarkastuksessa hammaslääkäri tutkii hampaiden kuntoa ja yleistä toimivuutta sekä ikenien ja suun limakalvojen terveyttä. Suun ja hampaiston tutkimuksen pohjalta hammaslääkäri pystyy arvioimaan mahdollisia ongelmia ja sairauksia. Tarvittaessa hammastarkastuksen yhteydessä otetaan myös röntgenkuvat.

  Onko musta piste hampaassa reikä?

  Jos hampaan reunoissa näkyy yksittäisiä, pieniä mustia pisteitä, tällöin on yleensä kyseessä pysähtynyt reiän alku. Alkava reikä hampaassa on yleensä valkoinen laikku, mutta jos reikä pysähtyy, se kiille mineralisoituu takaisin, ja siitä tulee musta laikku.

  Mitä tapahtuu jos ei hoida hampaita?

  Hoitamaton infektio hampaissa voi aiheuttaa vakavan tulehduksen, jopa verenmyrkytyksen. Tulehdus on vaarallisin heille, joilla on jo jokin elimistön puolustuskykyä heikentävä sairaus. Jos potilas on muutoin terve, vaikeakin tulehdus pysyy usein paikallisena.

  Pitääkö hampaan reikä paikata heti?

  Jos hampaista löytyy reikä, se pitää heti paikata.

  On kuitenkin muistettava, että reiän paikkaaminen ei paranna kariesta, jonka seurauksena reiät syntyvät. Jos kariesta ei hoideta, reikiä tulee ennen pitkää lisää.

  Mistä tietää että hampaat ovat puhtaat?

  – Jos hampaat tuntuvat liukkailta, ne ovat puhtaat. Jos ne tuntuvat karheilta, niiden päällä on plakkia eli bakteeripeitettä. Omia hampaita voi tunnustella kielellä tai vaikka sormin, kunhan kädet ovat puhtaat.

  Miten Tummentumat pois hampaista?

  Kun hampaan pinta on liukas ja puhdas, värjäymät eivät tartu sen pintaan niin helposti. Suuhygienisti voi poistaa värjäytymiä myös hammaskiven poistoon tarkoitetulla ultraäänilaitteella. Ultraäänen kärjestä tuleva vesi yhdistettynä kärjen värähtelyyn poistaa tehokkaasti hammaskiven ja samalla myös värjäytymät.

  See also:  Miten Raskauteen Vaikuttaa Aivolisäkkeen Hormonit?

  Mitä hampaan poiston jälkeen?

  Vältä hampaan poiston jälkeen syömistä, juomista ja suun huuhtomista noin kahdentunnin ajan (tai niin kauan kuin puudutus kestää), jotta poistohaavaan muodostuisi suojaava verihyytymä. Haavaa ei saa imeskellä. Vältä tupakointia. Jos heikottaa, voit nauttia kylmää mehua.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.