Miten Erottaa Kuusi Ja Mänty?

Männyn ja kuusen erottaa ulkonäöltä väristä. Männyllä on kellertävä pintapuu ja punertava sydänpuu, kun taas kuusi on tasaisen vaaleaa. Kuusessa on runsaasti pieniä eläviä oksia, jotka eivät kovin selvästi erotu ympäröivästä puuaineesta. Männyn oksat ovat yleensä ympäristöään tummempia.

Miten erottaa kuusi ja mänty lauta?

Kuusessa on yleensä vähemmän oksia kuin männyssä. Kuusen oksat ovat mustia ja kovia. Kuusessa on vähemmän pihkaa kuin männyssä, mutta pihkaiset kohdat ovat usein isoja, halkaisijaltaan noin 3–8 sentin kokoisia. Kuusesta voi tihkua runsaasti pihkaa myös maalin läpi.

Mihin kuusta käytetään?

Monia kuusilajeja käytetään metsäteollisuudessa sekä sahateollisuuden että paperiteollisuuden raaka-aineena. Metsätaloudelle tärkeimmät lajit ovat metsäkuusi ja sitkankuusi, joita myös käytetään runsaasti myös metsänistutuksessa.

Kumpi kasvaa nopeammin kuusi vai mänty?

Valtapuistamme koivu kasvaa nopeammin kuin mänty ja kuusi. Nuoren koivikon pituus voi hyvissä kasvuoloissa venähtää jopa metrin vuodessa.

Kumpi on parempi kuusi vai mänty?

Oksat ovat tasalaatuisempia ja väriltään lähempänä puuainesta kuin männyssä. Kuusi myös patinoituu tyylikkäästi: vanhetessaan se muuttuu arvokkaan beigeksi. Mänty puolestaan tummuu voimakkaasti. Kuusessa pihka on ”taskuissa” ja männyssä puolestaan kaikkialla puuaineksessa.

Mihin mäntyä voi käyttää?

Mäntyä käytetään rakennuspuuna ja se sopii hyvin ulkorakenteisiin. Sitä käytetään myös paperipuuna ja huonekalujen valmistukseen.

Mikä ero on männyn ja kuusen kasvupaikoilla?

Yhteistä: Mänty ja kuusi ovat ikivihreitä havupuita. Eroja: Mänty kasvaa valoisalla ja kuivalla paikalla, kuusi kasvaa kosteissa ja varjoisissa paikoissa. Männyt neulaset ovat pitkät ja kasvavat pareittain, kuusen neulaset kiinnittyvät oksiin yksittäin. Männyn kaarna on paksu, kuusen kaarna on ohut.

Mitä tehdä kuusesta?

Käyttö

  1. Kuusesta valmistetaan; huonekaluja, ovia ja ikkunoita ym.
  2. Sitä käytetään myös pakkausteollisuuden ja vanerin raaka-aineeksi.
  3. Laadukkaasta kuusesta valmistetaan myös soittimia, mm.
  4. Kuusi on hyvää pitkäkuituista paperinvalmistuksen raaka-ainetta, sekä erilaisten kemiallisten tuotteiden raaka-aine, kuten esim.
See also:  Mitä Erikoista On Veden Tiheydessä?

Montako kuusi lajia on Suomessa?

Niissä kasvaa peräti 27 erinäköistä kuusityyppiä. Varsinaisia kuusilajeja on luontaisesti tosin vain yksi, metsäkuusi sekä sen alalajina Lapin kynttiläkuusi. Lajin 27 erikoistyyppiä poikkeavat toisistaan kasvutavan, neulasten värin, tai rungon, kuoren ja käpyjen rakenteen perusteella.

Miten nopeasti kuusi kasvaa?

Alkuun päästyään kuusi kasvaa nopeasti. Eteläisessä Suomessa se varttuu tukkipuuksi 60–70 vuodessa, Lapissa siihen kuluu kaksinkertainen aika. Kuusi ei elä yhtä vanhaksi kuin mänty, joka voi saavuttaa viidensadan vuoden iän. Kuusi kasvaa metsäpuistamme korkeimmaksi.

Miten puut kasvavat paksuutta?

Ari Pekka Mähösen työryhmän tutkimuksessa todettiin, että paksuuskasvu tapahtuu auksiini-hormoonin vaikutuksesta puun jälsikerroksessa olevien kantasolujen avulla. Näin siis puu kasvaa muualtakin kuin vain latvasta ja saavuttaa sille tyypillisen paksuuden.

Missä koivut kasvaa?

Koivuja kasvaakin havumetsävyöhykkeellä sekaisin havupuiden kanssa, mikä tekee niistä merkittävän lehtipuuryhmän. Suomen kotoisista koivulajeista hies- ja rauduskoivua tavataan lähes koko Euroopassa Välimeren seutuja ja idän aroa lukuun ottamatta.

Mistä puusta hirret tehdään?

Hirret valmistetaan tavallisesti kuusesta tai männystä, mutta joskus harvoin esimerkiksi haavasta. HIRSIKERTA tarkoittaa yhtä hirsikerrosta. Hirsien liitosta sanotaan salvokseksi. Salvos voi olla pitkä tai lyhyt.

Mitä männystä valmistetaan?

Männyn puuaines on kohtalaisen kovaa, ei kovin taipuisaa ja siitä valmistetaan sahatavaraa ja pylväitä. Sitä käytetään esimerkiksi sisustukseen, paneeleihin, huonekaluihin ja veneisiin. Mäntykuitua saadaan pienten puiden rungoista ja suurien puiden latvoista.

Mikä puu kestää ulkona?

Suoraan maakosketukseen soveltuu parhaiten A-luokan painekyllästetty puutavara. Männyn sydänpuu ja siperianlehtikuusi ovat luontaisesti lahonkestäviä materiaaleja. Painekyllästetty puutavara on käsitelty aineilla, jotka tunkeutuvat laholle alttiin pintapuun läpi sydänpuuhun asti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.