Miten Jäätelö Liittyy Marco Polon Matkoihin?

Jäätelö kuulostaa oudolta lähes maidottoman ruokavalion maan keksinnöksi, mutta kyseessä lieneekin ollut vesipohjainen sorbetti. Yhden yleisen tarinan mukaan Marco Polo (1254 – 1324) näki Kiinan-matkallaan jäätelöntekoa ja toi taidon Italiaan.

Mitä alueita Marco Polo valloitti?

Hänet tunnetaan matkakertomuksestaan Marco Polon matkat, jossa hän kertoo matkastaan isänsä Niccolòn ja setänsä Maffeon mukana kauppamatkalla silkkitietä pitkin Kiinaan 1271.

Marco Polo.

Marco Polo, kuva noin vuodelta 1600.
Henkilötiedot
Syntynyt n. 1254 Venetsian tasavalta
Kuollut 8. tammikuuta 1324 Venetsian tasavalta

Kävikö Marco Polo koskaan Kiinassa?

Marco Polo lähti matkaan isänsä ja setänsä kanssa, jotka olivat juuri palanneet kymmenen vuoden vierailulta Kublai-kaanin hoviin. Marco Polo ei ollut ensimmäinen, joka kävi Kiinassa, mutta hänen kertomuksensa idän ihmeistä levisivät laajemmalle kuin kenenkään muun.

Kuka on keksinyt jäätelön?

Jäätelön alkuperä on edelleen epäselvä, mutta jäljet johtavat Kiinaan. Jo kolmetuhatta vuotta sitten kiinalaisten tiedetään sekoittaneen hedelmämehua ja lunta makeaksi jälkiruoaksi. Eurooppaan jäätelön kerrotaan tulleen venetsialaisen tutkimusmatkailija Marco Polon mukana 1200-luvulla.

Mistä jäätelö on peräisin?

Kreikkalaisten ja roomalaisten kerrotaan nauttineen jäädytettyjä juomia, joista jäätelön katsotaan saaneen alkunsa, jo tuhansia vuosia sitten ylellisissä pidoissaan. Kreikan historioitsijoiden mukaan vilvoittavia jumalten jälkiruokia valmistettiin hedelmämehuista ja Olympos-vuorelta tuodusta lumesta.

Mistä suklaa jäätelö on tehty?

Jäätelön tärkeimpiä raaka-aineita ovat maitoproteiini, sokeri, rasva ja vesi. Pienempiä määriä jäätelössä käytetään emulgaattoreita, stabilisaattoreita, väriaineita ja aromeja. Lisäksi jäätelöön voidaan lisätä esimerkiksi suklaata, keksiä, vohvelia, hedelmää tai pähkinää.

Onko jäätelössä paljon sokeria?

Jäätelössäkin on paljon sokeria. Kioskilta ostettu jäätelöpallo sisältää noin yhdeksän grammaa sokeria, litran paketissa melkein 100 grammaa.

Missä maassa syödään eniten jäätelöä?

Suomalaiset ovat kovimpia jäätelönsyöjiä Euroopassa. Maailmassa ohi menevät vain Yhdysvallat, Uusi-Seelanti ja Australia. Jäätelön kotimaisuus on tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisille tärkeää. Suomalainen syö keskimäärin 14 litraa jäätelöä vuodessa eli eniten Euroopassa.

See also:  Mitä Kaikkea Tarvitsee Omaan Kotiin?

Miksi jäätelöön on lisätty vaniljaa?

Helsingin jäätelötehtaan Anette Magi sanoo, että joissakin jäätelöissä jopa 99 prosenttia vanilja-aromeista saattaakin olla peräisin muusta kuin aidosta vaniljasta. – Vaniljaa pitäisi olla jäätelössä todella paljon, jotta se maistuisi vaniljalle. Siksi keinoaromeja lisätään.

Miten tehdä jäätelöä ilman jäätelökonetta?

Itse tehty jäätelö ilman konetta

Mökkijäätelössä ja kotijäätelöissä jäätelöpohjaan riittää vain kolme raaka-ainetta: Valio suklaa- tai kinuskikerma sekä kananmunat ja sokeri. Mukaan vielä haluamasi mausteet tai kastikkeet ja simppeli jäätelö on jäätymistä vaille valmis.

Miten jäätelöä valmistetaan?

Simppeli jäätelömassa valmistuu sokerista, kananmunista ja kermasta. Glukoosisiirapin käyttäminen parantaa jäätelön rakennetta. Osan kermasta voi korvata maidolla, jogurtilla tai vaikka rahkalla. Helppo jäätelö syntyy myös yhdistämällä kondensoitua maitoa vaahdotettuun kermaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.