Synnytystapa-arvio tehdään, jos neuvolakäyntien ja mittausten perusteella on syytä epäillä, ettei lapsi mahdu alateitse ulos. Tutkimuksessa lääkäri tutkii lantion luita peräsuolen ja emättimen kautta. Mikäli lapsi on kohdussa perätilassa, käytetään myös luiden magneettikuvausta hyväksi.
Mikä estää Alatiesynnytyksen?
perätilavauvan alatiesynnytykseen tai jos äidille on tehty aiemmin useampi kuin yksi keisarileikkaus. Keisarileikkaus tehdään myös, jos sikiöllä/sikiöillä on todettu raskausaikana sellainen ongelma, minkä arvioidaan heikentävän sikiön vointia supistusten aikana, tai äidin synnytyspelko estää alatiesynnytyksen.
Millä viikolla synnytystapa-arvio?
Synnytystapa-arviossa lääkäri esimerkiksi tunnustelee vauvaa ja kohtua vatsan päältä. Jokaiselle odottajalle tehdään raskauden loppuvaiheessa, keskimäärin raskausviikolla 36, neuvolassa synnytystapa-arvio. Sen suorittaa neuvolalääkäri.
Mitä kirjoittaa Synnytystoivelistaan?
Kaikki, mikä on itselle tärkeää, kannattaa kirjoittaa ylös, Karttunen neuvoo. Jos esimerkiksi valaistus tai musiikki tuntuu tärkeältä, senkin voi mainita. Listasta ei kuitenkaan kannata tehdä valtavan pitkää ja pääkohdat kannattaa esittää niin, että kätilö voi omaksua ne nopeasti.
Saako Synnytystavan valita?
Suomessa yksityissairaaloissa synnytetään ani harvoin – tärkein syy lienee keisarileikkauksen korkeat kustannukset, jotka tulevat synnyttäjän maksettavaksi. Asiakas ei siis saa päättää synnytystavasta.
Mistä tietää että synnytys on alkanut?
Varmin merkki synnytyksen käynnistymisestä ovat synnytyssupistukset. Ne ovat usein aluksi epäsäännöllisiä ja tulevat harvakseltaan, mutta voimistuvat tuntien kuluessa. Säännöllisillä supistuksilla tarkoitetaan yleensä supistuksia, jotka tulevat alle 10 minuutin välein. Niiden kesto myös pitenee synnytyksen edetessä.
Mistä tietää että supistaa?
Oikeat supistukset:
- alkavat yleensä vähitellen alaselän tai vatsan alueelta.
- voimistuvat pikkuhiljaa.
- jatkuvat, vaikka synnyttäjä vaihtaa asentoa, liikkuu tai käy lepäämään.
- tihenevät koko ajan ja kestävät noin puolesta minuutista minuuttiin.
Mikä on paras asento synnyttää?
Kyykkyasento on kaikkein fysiologisin synnytysasento. Kyykyssä lantion koko tilavuus on parhaiten käytössä, painovoima auttaa vauvaa laskeutumaan ja supistukset työntävät voimakkaimmin oikeaan suuntaan. Tämä asento on hyvä supistuksen aikana etenkin jos haluaa nopeuttaa synnytyksen kulkua.
Mille viikolle suunniteltu sektio?
Seuraavalla tapaamisella sovitaan sitten sektion tarkka ajankohta: 39 raskausviikkoa tulee olla täyttynyt ennen kuin sektioon ryhdytään, jotta lapsella on hyvät valmiudet selvitä kohdun ulkopuolisessa maailmassa.
Saako sektion jos haluaa?
Suomessa ei saa keisarileikkausta omasta toiveesta – Synnytyspelko on yksi lääketieteellinen peruste sektioon. Noin 16 prosenttia suomalaisista lapsista syntyy keisarileikkauksella. Synnytyspelko on yksi lääketieteellinen peruste sektioon.
Miten rentoutua synnytyksessä?
Mielikuvaharjoitukset ja tietoiset hengitystekniikat ovat omiaan auttamaan rentoutumistasi ja helpottamaan oloasi synnytyksessä. Rentoutuminen ja syvä hengitys tasapainottavat autonomisen hermostosi toimintaa, joka on avainasemassa synnytystä ohjaavassa hormonisäätelyssä.
Mikä auttaa Synnytyskipuihin?
Ei-lääkkeelliset menetelmät. Synnytyskivun lievittämiseksi käytetään monenlaisia lääkkeettömiä keinoja. Synnytyksen alkuvaiheessa, kun supistukset eivät ole kovin kivuliaita, asentohoito voi auttaa. Synnyttäjä voi toiveensa mukaisesti kävellä, istua keinutuolissa tai oleilla suihkussa tai vesialtaassa.
Milloin napanuora leikataan?
”Kansainvälisten ohjeiden mukaan napanuora pitäisi sulkea 1–2 minuutin kuluttua lapsen syntymän jälkeen”, kertoo neonatalogi Liisa Rovamo. Kätilöliitossa ollaan samaa mieltä. ”Ei ole mitään syytä kiirehtiä katkaisemisen kanssa, jos lapsen hyvinvoinnissa ei ole mitään vikaa.
Mitä istukassa siirtyy äidistä sikiöön?
Istukan kautta sikiö saa tarvitsemansa hapen ja ravintoaineet ja sen kautta poistuu hiilidioksidia, useat aineenvaihdunnan lopputuotteet ja ylimääräinen lapsivesi. Hapettunut ja ravintorikas veri palaa napalaskimoa pitkin sikiön verenkiertoon (kuva ).
Miksi Alatiesynnytys?
Imetys onnistuu paremmin ja luontevammin ilman vatsanalueen leikkaushaavakipuja. Alatiesynnytyksen jälkeen äiti pääsee heti liikkumaan, jolloin lapsenhoidon aloittaminen on helpompaa. Alatiesynnytyksen jälleen äiti kotiutuu sairaalasta nopeammin.
Onko suunniteltu sektio turvallinen?
Keisarileikkauksen riskit
Merkittävän verenhukan riski on kolminkertainen verrattuna alatiesynnytykseen, ja verenhukasta johtuvan kohdunpoiston vaara on keisarileikkauksen yhteydessä kuusinkertainen. Laskimotukoksen ja keuhkoveritulpan riski on alatiesynnytykseen nähden moninkertainen.