Miksi Eläinten Silmät Kiiluvat Hämärässä?

Eläimet, jotka ovat aktiivisia öisin, käyttävät vähäisen valon mahdollisimman tehokkaasti nähdäkseen pimeässä. Tätä varten koiralla ja kissalla on silmän verkkokalvon takana heijastava solukerros, tapetum lucidum, joka toimii peilin tapaan. Se heijastaa jo kerran verkkokalvon läpi kulkeneen valon takaisin.

Milloin kissan silmät kiiltyvät hämärässä?

Juuri tämä heijastumisprosessi havaitaan kissan silmien kiilumisena hämärässä. Ilmiö edellyttää valonsäteitä eikä esiinny täydellisessä pimeydessä. Kissojen ja koirien silmät näyttävät yleensä loistavan esimerkiksi taskulampun valossa keltaisina.

Miten valoherkkyyttä parantaa Kissan silmien kiiltyminen hämärässä?

Valoherkkyyttä parantaa silmän verkkokalvon takana oleva heijastava solukerros, tapetum lucidum, joka toimii peilin tapaan. Se ohjaa valoa silmässä niin, että se tulee hyödynnetyksi kahteen kertaan. Juuri tämä heijastumisprosessi havaitaan kissan silmien kiilumisena hämärässä. Ilmiö edellyttää valonsäteitä eikä esiinny täydellisessä pimeydessä.

Miksi kissan ja kissan silmät kiiltyvät pimeässä?

Syy kissan ja monen muunkin eläimen silmien kiilumiseen pimeässä löytyy niiden verkkokalvoista, joissa on tapetum lucidum -niminen heijastava kerros. Se sijaitsee valoa aistivan osan takapuolella ja toimii peilin tavoin. Sen ansiosta aistinsolut voivat hyödyntää silmän vastaanottaman valon kahteen kertaan.

Mitkä ovat kissan silmät?

Hyvä esimerkki tästä ovat kissaeläimet, joiden silmäterä supistuu kirkkaassa valossa kapeaksi raoksi tai pieneksi ympyräaukoksi ja laajenee pimeässä niin, että sen läpi pääsee mahdollisimman paljon valoa. Kissojen silmä on noin kuusi kertaa niin herkkä valolle kuin ihmissilmä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.