Ilman viileneminen johtuu siitä, että ilmanpaine pienenee sitä mukaa kuin etäännytään kauemmaksi maanpinnasta. Ilmanpaineen laskiessa kohoava ilmamassa laajenee. Koska laajeneminen kuluttaa energiaa, ilma menettää lämpöenergiaa eli jäähtyy.
Miksi maapallolle muodostuu Lämpövyöhykkeitä?
Merkittävin tekijä lämpövyöhykkeiden syntyyn on auringon säteilyn jakautuminen maan pinnalle eri tavoin. Kääntöpiirien välisellä alueella aurinko paistaa kohtisuoraan tai lähes suoraan ylhäältä, jolloin alueen saama säteilyn intensiteetti on suurin ja ilmasto siten lämpimin.
Miten lämpö jakautuu maapallolla?
Päiväntasaajan molemmin puolin on trooppinen vyöhyke eli tropiikki, jossa vuoden keskilämpötila on yli +18 °C. Kauempana päiväntasaajasta ovat subtrooppiset, lauhkeat sekä lopulta kylmät vyöhykkeet (pohjoisessa arktinen, etelässä antarktinen vyöhyke).
Miten ilmakehä maapallolla toimii?
Ilmakehä säilyttää maapallolla lämpöä ja suojelee maapalloa auringon haitalliselta säteilyltä. Ilmakehän liikkeet eli tuulet tasaavat lämpötiloja ja kosteutta maapallon eri alueiden välillä. Myös ilmakehän sisältämät kaasut ovat elämälle välttämättömiä.
Mistä kerroksista maapallon ilmakehä koostuu?
Ilmakehä jaetaan lämpötilan perusteella useaan kerrokseen. Niistä alin on keskimäärin 10 kilometrin korkuinen troposfääri, jossa sääilmiöt tapahtuvat. Muita ilmakehän tärkeitä kerroksia ovat esimerkiksi otsonikerros, joka suojaa maapalloa säteilyltä, ja ionosfääri, joka heijastaa radioaaltoja.
Mihin vyöhykkeeseen Suomi kuuluu?
Esimerkiksi Suomi sijaitsee lähes kokonaan viileällä vyöhykkeellä: Pohjoisimmassa Lapissa vuoden keskilämpötila on alle -2 °C ja etelärannikolla noin +5 °C ja lounaassa jopa hieman yli, jolloin aivan lounaisimmat osat rannikkoa ja lounaissaaristo kuuluvat jo enemmänkin lauhkeaan vyöhykkeeseen.
Mitä Lämpövyöhykkeitä on Suomessa?
Lauhkea lämpövyöhyke
Vaikka lauhkean vyöhykkeen talven aikana kasvit eivät kasva, vyöhykkeellä sijaitsevat maailman tärkeimmät peltoalueet, kuten Amerikan preeria ja Länsi-Euroopan laajat pellot. Lauhkeaan vyöhykkeen alueella ovat muun muassa Ranska ja Suomi.
Miksi Auringon säteily jakautuu maapallolla epätasaisesti?
Koska maapallo on pallon muotoinen, napa-alueille osuu pinta-alayksikköä kohti vähemmän säteilyä kuin päiväntasaajalle. Maan ilmakehän ulkorajoille tulevasta säteilystä heijastuu pois 30 % eli maan albedon verran.
Mitä ovat Ilmastotyypit?
Ilmastotyypin kuvaama ”keskimääräinen sää” vallitsee useimmin keväisin ja syksyisin, mutta vaihtelut ovat suuria. Ilmaston ja sään välistä rajaa ei ole määritelty tarkasti. Esimerkiksi tietyssä mielessä yksittäistä El Niño -ilmiötä voidaan pitää ilmastollisena ilmiönä mutta toisaalta myös sääilmiönä.
Mistä auringon lämpö ja valo?
Auringon ytimessä on lämmintä noin 15 miljoonaa astetta. Miltä 15 miljoonaa astetta edes tuntuu? Siitä ihmisellä ei ole käsitystä. Auringon kokoluokkaa on vaikea hahmottaa.
Miksi ilma ohenee kun noustaan ylöspäin?
Vastaukset. Mitä korkeammalle mennään sitä enemmän on tilavuutta,->paine pienenee eli ilman tiheys pienenee->korkeammalla vähemmän molekyylejä. Gravitaatiokin vaikuttaa ilman tiheyteen, koska ilmamassa on kompressoituvaa. Ilmakehästä 90% onkin ilmakehän alimman 10% tasolla.
Mitä jos ilmakehää ei olisi?
Ilman ilmakehää aurinko näyttäisi vaalealta ja taivas pikimustalta. Ilmakehän molekyylit sirottavat auringon valoa siten, että sininen ja ultravioletti poikkeavat auringon säteiden suunnalta eniten, punainen vähiten. Näin sironnutta valoa nähdään kaikilla suunnilla ja siksi taivas näyttää siniseltä.
Mikä suojaa maata?
Magneettikenttä suojaa Maan pintaa aurinkotuulen hiukkasilta. Aurinkotuuli muokkaa Maan magneettikenttää venyttäen sitä kauas avaruuteen.
Mistä hengitysilma koostuu?
Ilman koostumus
Kuivassa ilmassa on noin 78 prosenttia typpeä, 21 prosenttia happea ja 1 prosentti argonia. Ilmassa on myös vesihöyryä, jonka osuus troposfääristä on 0,1–4 prosenttia. Lämmin ilma sisältää yleensä enemmän vesihöyryä kuin kylmä.
Mitä tarkoittaa kaasukehä?
Kaasukehä eli atmosfääri on kiinteää planeettaa ympäröivä kaasuista ja hiukkasista koostuva kerros, jota planeetan gravitaatio pitää lähellä pintaa. Maan kaasukehää kutsutaan ilmakehäksi.
Miten Vesikehä syntyi?
Erään melko suositun olettamuksen mukaan Maan vesi olisi peräisin komeetoista ja asteroideista, joiden pommitukselle varhainen Maa altistui. On ajateltu, että Jupiterin painovoimahäiriöt ajoivat jäisiä kappaleita asteroidivyöhykkeeltä, joten ilman Jupiteria Maalla ei olisi ainakaan niin suurta määrää vettä kuin nyt.