Miksi Pörssisähkö On Nyt Kallista?

Vuoden 2021 korkeat pörssisähkön hinnat ovat siis varsin poikkeuksellisia. Poikkeustilanteeseen on useita syitä – päällimmäisenä näistä Ruotsin ja Norjan vesialtaiden alhainen taso. Kesällä suuri osuus sähköstä on tuotettu vesivoimasta, ja kuiva kesä onkin iso syy pörssisähkön hintojen nousuun.

Miksi Pörssisähkö on niin kallista?

Juuri päästöoikeuksien rajut hinnat ovat tärkein syy pörssisähkön kallistumiseen viime vuodesta. – Hyvässä vesitilanteessa hiililauhteen rajakustannukset määräävät hintatason, pelkistää Lepistö. Käytännössä vesivoimaloiden omistajat hinnoittelevat sähkönsä juuri hiililauhdevoimaloiden käynnistyskynnyksen alle.

Onko Pörssisähkö kallista?

Hinta on myös vuodenaikaan nähden todella kallis, sillä esimerkiksi 7. maalikuuta 2021 pörssisähkö maksoi korkeimmillaan 43,64 euroa megawattitunnilta. Sähkön poikkeuksellisen kallis hinta johtuu muun muassa Ukrainan sodan vuoksi kallistuneesta maakaasusta ja kivihiilestä.

Miksi Pörssisähkö nousee?

Sähkön hinta määräytyy monisyisen kysynnän ja tarjonnan lakien mukaan, mikä näkyy nopeimmin pörssisähkössä, sillä pörssisähkön tuntihinta perustuu aina kaupantekoon sähkön tuottajien ja ostajien välillä.

Kannattaako vaihtaa Pörssisähkö?

Jos ja kun sähkön markkinahinta nousee voimakkaasti, pörssisähköä käyttävä kuluttaja näkee hinnannousun kukkarossaan huomattavasti rajummin ja nopeammin kuin kiinteähintaista sähköä ostava kuluttaja. Pörssisähkön ostaminen vertautuu kuluttajan kannalta sijoittamiseen.

Miksi sähkö kallistuu?

Sähkön pörssihinnan kallistuminen johtuu kireän pakkasen lisäksi vähäisestä tuuli- ja vesivoiman tarjonnasta. Kireän pakkasen takia sähkön hinta kallistuu tuntuvasti tiistaina, ilmenee sähköpörssi Nordpoolin toteutuneista huutokauppahinnoista.

Mikä vaikuttaa pörssisähkön hintaan?

Pörssisähkön spot-hintaan vaikuttavat mm. sää, sateet ja vesivarannot (vesivoiman tuotantoon) ja sähköntuotannon tai -siirron häiriöt. Kaikki nämä vaikuttavat sähkön kysyntään tai tarjontaan, jonka pohjalta Suomen hinta pörssissä määräytyy.

Milloin Pörssisähkö kannattaa?

Pörssisähkö on aktiivisen kuluttajan valinta

Markkinasähkö on edullisinta öisin ja viikonloppuisin, joten kuluttajan kannattaa ajoittaa sähkönkulutustaan näihin ajankohtiin: Pyykin- ja astianpesukoneen käytössä maksaa eniten veden lämmittäminen, saunomisessa taas sähkökiukaan ja suihkuveden lämmittäminen.

See also:  Mitä Eroa On Debit Ja Credit?

Milloin Pörssisähkö on halvinta?

Halvinta sähkö on yöllä 02:00 – 04:00. Tällöin sähkön hinta on ollut keskimäärin 1,73 snt/kWh. Tätä tietoa voi hyödyntää esimerkiksi ajastamalla lämminvesivaraaja lämmittämään juuri oikeaan aikaan.

Mikä on Pörssisähkösopimus?

Pörssisähkösopimuksella voit hyödyntää sähkön hinnan vaihteluita ja vaikuttaa sähkölaskusi loppusummaan. Pörssisähkösopimukset ovat toistaiseksi voimassa. Hinnoittelu noudattaa sähköpörssi Nord Poolin spot-hintoja. EKO Tuntisähkö on Suomen Luonnonsuojeluliiton suosittelemaa, tuulivoimalla tuotettua EKOenergiaa.

Miksi maakaasun hinta nousee?

Pelkona on toimitusten katkaiseminen. Maakaasun hinta nousi rajusti maanantaina, kun Euroopan maat päättivät uusista pakotteista Venäjää vastaan. Syynä on Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Maakaasun futuurien hinnat nousivat enimmillään 36 prosenttia Euroopassa, kertoo Blomberg.

Miten Pörssisähkö tuotetaan?

Käytännössä pörssisähkön markkinoiden toimijat päivittävät Nord Poolin huutokauppaan kerran vuorokaudessa hinnan ja määrän, jolla ovat valmiita ostamaan ja myymään sähköä tunneittain seuraavana päivänä. Kun myyjien ja ostajien tarjoukset osuvat yhteen, sähkölle muodostuu tulevan päivän hinta.

Milloin sähkö halpenee?

Markkinat ennustavat sähköfutuurien perusteella sähkön halpenevan ensi vuodesta alkaen. Vielä ensi vuodelle futuurimarkkinat ennustavat Suomeen lähes 60 euron sähkön hintaa megawattitunnilta, mutta jo vuonna 2023 sähkön hinta Suomessa putoaa keskimäärin 35 euroon.

Milloin sähkön hinta halpenee?

Jos nyt on tarve uudelle sähkösopimukselle kannattaa ehdottomasti ottaa toistaiseksi voimassa oleva, kvartaali tai puolivuosittain vaihtuva sähkösopimus. Sähkön hintojen odotetaan viimeistään kesällä tippuvan, kun esimerkiksi Olkiluoto 3 aloittaa kaupallisen sähköntuotannon. Tavallisesti sähkö halpenee jo keväisin.

Milloin Pörssisähkö laskee?

Energiapalveluyhtiö Väreen salkunhoitaja Risto Kinnunen arvioi, että pörssisähkön hinta kuluttajalle tulee olemaan kesällä noin seitsemän senttiä kilowattitunnilta. Vuonna 2023 hinta laskee jo viiteen senttiin kilowattitunnilta. – Pitkässä määräaikaisessa sopimuksessa on hinnoiteltu sähkölle keskihinta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.