Johtuen maapallon muodosta (navoiltaan litistynyt pyörähdysellipsoidi) ja sen pyörivästä liikkeestä akselinsa ympäri, putoamiskiihtyvyyden arvo vaihtelee eri puolella palloa.
Miksi putoamiskiihtyvyys vaihtelee?
Putoamiskiihtyvyyden arvoksi, niin sanotuksi normaaliputoamiskiihtyvyydeksi Maassa määritetään 9,80665 m/s2 (leveysaste 45), mutta tosiasiassa se vaihtelee maapallon eri kohdissa maapallon pyörimisen aiheuttaman navoiltaan litistyneisyyden ja keskipakoisvoiman vuoksi.
Millä nopeudella kivi osuu maahan?
Maan pinnalla painovoimakiihtyvyys on 9,81 m/s2. Toisin sanoen kivi saavuttaa yhden sekunnin vapaan pudotuksen jälkeen nopeuden, joka on noin 9,8 m/s (noin 35 km/h). Kahden sekunnin pudotuksen jälkeen sen nopeus on 19,6 m/s (noin 70 km/h). Kun nopeus kasvaa, ilmanvastus lisääntyy.
Mitä tarkoittaa vapaa pudotus?
Vapaa putoaminen
Vapaassa putoamisessa ilmanvastusta ei ole ja alkunopeus on nolla. Lisäksi oletetaan, että putoamiskiihtyvyys pysyy vakiona, vaikka todellisuudessa sen arvo riippuu etäisyydestä painovoimakeskuksesta.
Mikä vaikuttaa Putoamiskiihtyvyyteen?
Maan vetovoima aiheuttaa putoamiskiihtyvyydeksi kutsutun nopeuden lisääntymisen. Kappale on tasaisesti kiihtyvässä liikkeessä, kun ilmanvastusta ei oteta huomioon. Käytännössä ilmanvastus tulee jossain putoamisen vaiheessa yhtä suureksi kuin painovoima, minkä vuoksi kappaleen putoamisnopeus ei enää kasva.
Miten lasketaan putoamiskiihtyvyys?
s = g t^2/2, joissa v on nopeus, t aika ja s matka.
Miksi kappaleen nopeus kasvaa kun se putoaa?
Muuttuvassa liikkeessä nopeus muuttuu
Maan pinnalla putoamiskiihtyvyys on noin 10m/s2, mikä tarkoittaa sitä, että putoavan kappaleen nopeus kasvaa 10m/s jokaisen sekunnin aikana. Esim. kolmen sekunnin putoamisen jälkeen nopeus on 30 m/s.
Miksi pallo putoaa?
Selitys miksi kuulat ovat yhtä nopeasti alhaalla: kappaleita liikuttaa alas painovoima. Painovoima on sitä suurempi, mitä suurempi massa kappaleella on, mutta suurempi massa myös kiihtyy hitaammin.
Miksi vauhti hidastuu laskuvarjohyppy Hypätessä?
Laskuvarjohyppääjän hypätessä lentokoneesta hyppääjä ehtii olla vapaassa pudotuksessa jonkin aikaa ennen laskuvarjon avaamista. Tässä vaiheessa hyppääjän nopeus kasvaa niin suureksi, että maahan osuminen tarkoittaisi varmaa kuolemaa. Laskuvarjon avautuessa hyppääjän nopeus alkaa pienentyä hyppääjän lähestyessä maata.
Mitä tarkoittaa m s2?
Kiihtyvyys törmäyksissä
1 G on putoamiskiihtyvyys eli maan vetovoiman aiheuttama kiihtyvyys maan pinnalla, joka on noin 9,81 m/s2. Esimerkiksi kirpun kokema hidastuvuus voi olla jopa 50 G:n suuruinen sen osuessa puunrunkoon siihen hypättyään. Tämä kiihtyvyys on SI-järjestelmän yksiköinä noin 50 · 9,81 m/s2 = 490 m/s2.