Miksi Revontulia Havaitaan Enimmäkseen Maapallon Napojen Läheisyydessä?

Parhaiten revontulet näkyvät molempien napojen läheisyydessä juuri magneettikentän dipolimaisuuden vuoksi. Revontulet näkyvät ympyrän muotoisella alueella, yleensä leveyspiirien 60 ja 75 välissä, jolloin niiden näkyvyys Pohjois-ja Etelänavoilla ei ole kovin hyvä.

Millä nimellä revontulia kutsutaan etelänavan läheisyydessä?

Nämä revontulet näkyvät kirkkaimmillaan lähellä maapallon napoja. Pohjoisella pallonpuoliskolla kyseisiä komistuksia kutsutaan nimellä aurora borealis, eteläisellä aurora australis.

Milloin on paras aika nähdä revontulia?

Revontulia on mahdollista nähdä elokuun lopusta aina huhtikuun alkuun, mutta eniten niitä esiintyy alkusyksyn pimenevinä iltoina ja vastaavasti taas kevättalven koittaessa. Tämä johtuu siitä, että kevät- ja syyspäiväntasauksen aikaan Maan asento mahdollistaa aurinkotuulen tehokkaan siirtymisen Maan magneettikehään.

Onko revontulet vaarallisia?

Revontulet eivät aiheuta minkäänlaista haittaa tai vaaraa ihmisten normaalielämään. Revontuliin ei liity radioaktiivisia aineita tuottavia prosesseja eikä niistä ‘valu’ ihmisten ilmoille mitään materiaa.

Miten revontulia nähdään eniten?

Eniten havainnointia häiritsevät pilvipeite ja muut sääilmiöt sekä asutuksen ja liikenteen valot. Suomen alueella revontulia näkyy eniten Pohjois-Lapissa Kilpisjärven leveyspiirin tuntumassa. Taivaan ollessa kirkkaana pimeään aikaan revontulia havaitaan siellä keskimäärin kolmena yönä neljästä (75 % öistä).

Millä nimellä kutsutaan revontulia Etelänavalla?

Millä nimellä revontulia kutsutaan Etelänavalla? Pohjoisella pallonpuoliskolla revontulia kutsutaan nimellä Aurora borealis, eteläisellä napapiirillä ilmiö kulkee puolestaan nimellä Aurora Australis.

Mikä on paras paikka nähdä revontulia?

Revontulten katselua varten kannattaa hakeutua avoimelle ja mahdollisimman pimeälle paikalle, etäälle asutuskeskusten valosaasteesta. Varsinkin eteläisessä Suomessa revontulet näkyvät useimmiten pohjoistaivaalla, joten paras paikka on sellainen, josta on esteettömät näkymät ainakin pohjoiseen taivaanrantaan.

Mihin aikaan vuodesta revontulia?

Revontulia syntyy ympäri vuoden, mutta niitä voidaan nähdä maan pinnalta vain silloin, kun taivas on tarpeeksi tumma ja pilvetön. Tämän takia revontulia näkyy pääasiassa syyskuusta huhtikuuhun. Revontulien todennäköisyys on suurimmillaan lähellä syys- ja kevätpäiväntasausta.

See also:  Mitä Tapahtuisi Jos Yhteyttäminen Loppuisi?

Näkyykö ensi yönä revontulet?

Revontulet ovat melko harvinaista herkkua eteläisessä Suomessa. Ensi yönä niitä saattaa vielä näkyä noin iltakymmenen ja aamukahden välisenä aikana.

Miksi Lapissa näkyy revontulia?

Revontulia esiintyy vannemaisilla vyöhykkeillä maapallon napojen ympärillä. Maata ympäröi magneettikenttä, joka on ikään kuin suuri magneetti. Se vetää ja ohjaa hiukkasia sinne. Kun Auringosta lähtee voimakas hiukkasten purkaus, revontulivyöhyke laajenee etelään tavallisesta paikastaan Lapista.

Onko revontulia muilla planeetoilla?

Maa ei ole ainoa planeetta, jonka yötaivaalla leiskuvat toisinaan revontulet. Jupiterilla ja Saturnuksella on voimakkaat magneettikentät, jotka saavat aikaan niiden napaseuduille samanlaisen ilmiön kuin maapallon lähiavaruudessa on havaittavissa, mutta revontulia on myös Marsissa.

Milloin Rovaniemellä näkyy revontulia?

Revontulikausi napapiirillä alkaa elokuun lopulla ja jatkuu aina huhtikuun alkuun asti. Parasta aikaa revontulien näkymiseen ovat syksy, erityisesti syyskuu ja lokakuun alku, sekä kevättalvi eli lähinnä maaliskuu. Tilastollisesti revontulia näkyykin eniten juuri syys- ja kevätpäivän tasauksien tienoilla.

Minkä värisiä revontulia voi syntyä?

Ionosfäärissä aurinkotuulen tuomat sähköiset hiukkaset törmäävät ilmakehän happiatomeihin ja typpimolekyyleihin. Revontulten vihertävänkeltainen ja punainen väri syntyvät törmäyksistä happiatomeihin. Sininen ja violetti väri revontuliin tulee, kun hiukkaset törmäävät typpimolekyyleihin.

Mikä on aurinko tuuli?

Aurinkotuuli on Auringosta vapautuneiden varautuneiden hiukkasten (plasman) virtaus. Tämän virtauksen nopeus, tiheys ja lämpötila vaihtelevat jatkuvasti. Näiden kolmen parametrin dramaattisin ero tapahtuu, kun aurinkotuuli pakenee korona-aukosta tai koronan massapurkauksena.

Näkyykö revontulia aamulla?

Revontulia ei voi nähdä päiväsaikaan, koska ne ovat miljoona kertaa auringonvaloa himmeämpiä. Paras katseluaika on yleensä iltayhdeksästä aamukahteen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.