Mitä Asioita Voi Kierrättää?

Yhdyskuntajätteen kierrätys Suomessa

 • Biojäte.
 • Juomapullot ja -tölkit.
 • Kartonki ja pahvi.
 • Sähkö- ja elektroniikkaromu.
 • Lasi.
 • Metalli.
 • Muovi.
 • Paperi.
 • Mitä muovin kierrättäminen vaatii?

  Muovin kierrättäminen vie vain noin 15 prosenttia siitä energiasta, mitä muovin raaka-aineen valmistaminen maaperästä poratusta öljystä vaatii. Mitä muovia voi laittaa kierrätykseen? Pystytäänkö kaikki muovit kierrättämään? Muovinkierrätykseen voi viedä käytännössä kaiken elintarvikepakkauksina toimineen muovin.

  Mitä muovia voi laittaa kierrätykseen?

  Mitä muovia voi laittaa kierrätykseen? Pystytäänkö kaikki muovit kierrättämään? Muovinkierrätykseen voi viedä käytännössä kaiken elintarvikepakkauksina toimineen muovin. Tällaisia ovat esimerkiksi jugurtti- ja viilipurkit, margariinirasiat, muoviset leipäpussit sekä leikkele- ja juustopakkaukset.

  Mikä on kierrätysaste ruokakaupasta?

  EU määrää kierrättämään yhdyskuntajätteestä 50 prosenttia ja hyödyntämään energiana 30 prosenttia. Kierrätysaste on Suomessa noin 20 prosenttia. Se on alle EU:n keskiarvon. Kierrätykseen kelpaavat lähes kaikki ruokakaupasta ostetut muoviset ruoka- ja juomapakkaukset. Muovista tehdään uusia muovituotteita.

  Miksi muovin kierrättäminen kelpaa?

  Kierrätykseen kelpaavat lähes kaikki ruokakaupasta ostetut muoviset ruoka- ja juomapakkaukset. Muovista tehdään uusia muovituotteita. Muovin kierrättäminen vie vain noin 15 prosenttia energiasta, jonka neitseellisen muoviraaka-aineen valmistaminen vaatii.

  Mitä eroa on Uusiokäytöllä ja Uudelleenkäytöllä?

  Uudelleenkäyttö tarkoittaa jätteeksi muuttuneen materiaalin hyödyntämisestä uudelleen. Esim. viedään käyttökelpoiset tavarat kirpputorille tai annetaan tuttavalle uudelleenkäyttöön. Uusiokäyttö tarkoittaa käytöstä poistetun esineen tai aineen käyttämistä uudelleen materiaalina esimerkiksi toisen esineen valmistuksessa.

  Mihin voi viedä sekajätteen?

  Minne viedä sekajäte?

 • Kiinteistön sekajäteastiaan.
 • Isot esineet tai iso määrä sekajätettä Sortti-asemalle.
 • Isot palamattomat esineet tai iso määrä palamatonta jätettä Sortti-asemalle.
 • Mitä hyötyä kierrätyksestä on?

  Usein kierrätetyn materiaalin uudelleenkäyttö vie vähemmän energiaa ja vettä kuin neitseellisen. Tällöin kierrätysmateriaalista valmistetun lopputuotteen ympäristöjalanjälki on huomattavasti pienempi kuin neitseellisistä raaka-aineista valmistetun. Kierrättäminen hillitsee siten myös ilmastonmuutosta.

  See also:  Mitä Kaikkea Vasa-Laivan Sisältä Tai Läheltä Löydettiin?

  Mistä tunnistaa kierrätysmuovin?

  Kun puhutaan kotitalouksissa syntyvästä muovijätteestä, kierrätykseen kelpaavat kaikki muoviset pakkaukset, jotka eivät sisällä PVC:tä. PVC:n tunnistaa kolmion sisällä olevasta numerosta 3.

  Mitä on uusiokäyttö?

  Uudelleenkäytöllä tarkoitetaan jätteeksi päätyneen tuotteen tai sen osan käyttämistä uudelleen samaan tarkoitukseen kuin mihin se on alun perin suunniteltu. Kierrätys ja uudelleenkäyttö vähentävät ympäristövaikutuksia ja kasvihuonekaasupäästöjä sekä jätehuollossa että tuotteiden valmistusketjussa.

  Miten pitäisi hävittää rikkoutunut sähkölaite?

  Kotitaloudet voivat viedä kaikki käytöstä poistuneet sähkö- ja elektroniikkalaitteet keräyspisteisiin maksutta. Pisteiden yhteystiedot löytyvät osoitteesta www.kierratys.info tai oman jäteyhtiön kotisivuilta. Mikäli laite toimii, kannattaa sitä tarjota kierrätyskeskuksiin tai antaa lahjoituksena eteenpäin.

  Mitä Roskille tapahtuu?

  Paperit, metallit ja biojätteet sekä kartonki-, lasi- ja muovipakkaukset kannattaa lajitella erikseen ja vaaralliset jätteet toimittaa asianmukaiseen vastaanottopaikkaan. Lajittelun jälkeen jäljelle jää sekajäte, jota kuljetamme jätevoimalaan energiahyötykäyttöön.

  Mitä Ser jätteelle tapahtuu?

  Käsittelyprosessissa kylmäaineita eli kaasuja ja öljyjä sisältävät kompressorit poistetaan laitteista, ja haitta-aineet ohjataan turvallisesti hävitettäväksi ongelmajätekäsittelyyn. Kylmälaitteet kuljetetaan käsiteltäväksi erikoistuneelle käsittelylaitokselle, joita esimerkiksi Forssassa ja Kemijärvellä.

  Mihin roskat menevät?

  Polttamalla jätteitä voidaan tuottaa sähköä ja lämpöä. Jätettä voidaan käyttää myös materiaalina eli tehdä siitä uusia tuotteita. Kolmas keino on kipata jätteet kaatopaikalle. Suomalaisten jätteistä edelleen noin puolet päätyy kaatopaikoille.

  Mitä tapahtuu jos ei kierrätä?

  Luontoon päätyvät jätteet kuormittavat maapalloamme ja tuhoavat luonnon monimuotoisuutta. Nämä johtavat eri eläin- ja kasvilajien tuhoutumiseen. Mikäli emme onnistu muuttamaan toimintatapojamme, on esimerkiksi arvioitu, että vuonna 2050 maapallon merissä on enemmän muovia kuin kalaa. Mikromuovia jopa sadepisaroissa!

  Miksi roskia lajitellaan?

  Lajitelluista jätteistä saadaan raaka-aineita uusien tuotteiden valmistamiseen, joten neitseellisten raaka-aineiden käyttö vähenee ja kaatopaikalle päätyvä jätemäärä pienenee. Ongelmajätteiden lajittelulla estetään myrkyllisten ja räjähdysalttiiden aineiden ajautuminen kaatopaikalle tai luontoon.

  See also:  Miksi Kissa Ei Syö Päästäistä?

  Mitä hyötyä on vaatteiden kierrättämisestä?

  Kierrätetystä materiaalista valmistetulla tai käytettynä ostetulla vaatteella on aina pienempi hiilijalanjälki kuin uudesta materiaalista valmistetulla. Ehkä ekologisin vaate on se, jonka käyttää loppuun tai oman käytön jälkeen se kestää vielä toiselle ja kolmannellekin kierrokselle jonkun muun käyttämänä.

  Käykö vaahtomuovi Muovinkeräykseen?

  Sortti-asemien maksulliseen muovinkeräykseen kelpaavat pakkausten lisäksi myös muut muovitavarat kuten ämpärit, pulkat, paalimuovit. Ei styroksia, PVC-muovia, vaahtomuovia, elektroniikkalaitteiden osia.

  Pitääkö muovi pestä?

  Huuhtaisu haalealla tai kylmällä vedellä riittää. Riittää, että pakkaus on kyllin puhdas, jotta se ei ala säilytyksen aikana haista. Muovijalostamoon on tullut Ekokemin mukaan riittävän puhdasta muovipakkausjätettä. Muovijalostamon käsittelyprosessissa muovipakkaukset pestään joka tapauksessa.

  Voiko kaiken muovin kierrättää?

  Keräykseen voi laittaa myös muoviset pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset, muovipullot, -kanisterit ja -purkit sekä muovikassit ja -kääreet. Korkit, kannet ja vastaavat pitää irrottaa ja panna keräysastiaan erikseen. Ne ovat usein eri muovia kuin muu pakkaus. PVC-muovia ei saa laittaa keräykseen.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.