Mitä Tehdä Jos On Aivotärähdys?

Aivotärähdyksen jälkeen kannattaa levätä ja välttää kovaa rasitusta ja alkoholinkäyttöä pari päivää. Särkyyn voi käyttää tarvittaessa ilman reseptiä saatavia särkylääkkeitä. Aivotärähdyksen jälkeen ei saa jäädä yksin ja toisen ihmisen täytyy herättää aivotärähdyksen saanut pari kertaa seuraavan yön aikana.

Mitä tehdä, jos aivotärähdys on ohimenevä?

Aivotärähdys on hyvin lievä, ohimenevä aivovamma, jonka yleisimpiä syitä ovat liikenneonnettomuudet ja kaatumis- tai putoamistapaturmat. Kerromme, mitä voit tehdä, jos aivotärähdys osuu omalle kohdallesi. Aivotärähdys on hyvin lievä aivovamma, jonka kokevat vuosittain tuhannet suomalaiset.

Mikä on aivotärähdys?

Aivotärähdys on pään alueen vamma, jossa aivojen hermosolut venyvät äkillisen liikkeen vaikutuksesta äärimmilleen. Se taas vahingoittaa jossakin määrin aivojen toimintakykyä. Aivotärähdys voi aiheutua yhdestä kovasta päähän osuneesta iskusta tai useista pienemmistä iskuista, joita tapahtuu esimerkiksi jääkiekossa tai nyrkkeilyssä.

Mistä johtuu aivotärähdys?

Aivotärähdys voi aiheutua yhdestä kovasta päähän osuneesta iskusta tai useista pienemmistä iskuista, joita tapahtuu esimerkiksi jääkiekossa tai nyrkkeilyssä. Mistä aivotärähdys johtuu? Fyysinen aktiivisuus lisää aivotärähdysriskiä.

Onko aivotärähdys vaarallinen?

Aivotärähdys vahingoittaa aivosoluja ja voi aiheuttaa tulehduksen, jonka tuloksena on peruuttamaton aivovaurio. Uusien tutkimusten mukaan aivotärähdyksestä toipumista auttavat normaalit arkiaskareet – ja kannabis.

Pitääkö mennä lääkäriin jos lyö päänsä?

Lievä päänsärky, pahoinvointi ja väsymys ovat yleisiä oireita pään kolauttamisen jälkeen. Jos ne menevät nopeasti ohi ja oireiden aikana on toimintakykyinen, ei lääkäriin ole välttämätöntä lähteä. Päänsä lyönyttä ei tule jättää yksin. yleislääketieteen erikoislääkäri.

Onko aivotärähdys vakava?

Päänsärky, pahoinvointi tai huimaus voi kestää joitakin päiviä, mutta toipuminen on yleensä täydellistä eikä jälkivaivoja jää. Vakavampaan (suuren riskin) aivovammaan voi liittyä kouristuksia tai kallonmurtuman merkkejä, vaikka tajuttomuutta tai muistinmenetystä ei olekaan.

Mitä tehdä jos joku lyö päänsä?

Soita yleiseen hätänumeroon 112 kiireellisissä hätätilanteissa.

See also:  Miksi Koira Ei Saa Syödä Viinirypäleitä?

Vakavassa tilanteessa

  1. Soita heti hätänumeroon 112.
  2. Jos autettava ei herää, mutta hengittää normaalisti, käännä hänet kylkiasentoon. Tarkkaile autettavan hengitystä siihen asti, että ensihoito ottaa vastuun.
  3. Jos henkilö on eloton, aloita elvytys.

Kauanko aivotärähdys kestää?

Aivotärähdys ei aiheuta tajunnan menetystä. Myös päänsärky, pahoinvointi ja tasapainohäiriöt kuuluvat oireisiin. Yleensä aivotärähdyksen oireet kestävät muutamasta minuutista tuntiin, mutta joskus oireet voivat jatkua lievempinä useita vuorokausiakin. Mahdolliseen särkyyn sopii lääkkeeksi parasetamoli.

Mistä tietää että on saanut aivotärähdyksen?

Aivotärähdys voi aiheuttaa päänsärkyä, huimausta, pahoinvointia, väsymystä ja lievää, ohimenevää sekavuutta. Aivotärähdysoireet ovat niin yleisiä, että aina niitä ei osata heti yhdistää aivotärähdykseen. Moni uskoo, että aivotärähdys edellyttää tajuttomuutta, mikä ei suinkaan pidä paikkaansa.

Voiko aivotärähdyksen oireet tulla myöhemmin?

Aivotärähdysten tunnistamisen tekee erityisen vaikeaksi se, että vain osassa tapauksista ilmenee edellä mainittuja oireita. Vamman jälkeiset oireet voivat myös kehittyä tuntien viiveellä, ja tämä hankaloittaa edelleen vamman varhaista tunnistamista.

Näkyykö aivotärähdys?

Yleislääkäri voi todeta aivotärähdyksen henkilölle suoritettavan perustutkimuksen avulla, johon kuuluvat mm. aivohermojen, tasapainon ja silmän mustuaisten tutkiminen. Mikäli epäillään varsinaista aivovammaa, erikoislääkärin (yleensä neurokirurgin) tutkimukset ovat yleensä tarpeellisia.

Miksi taju lähtee iskusta?

Puhtaaseen tyrmäykseen johtava tajunnan menetys on seurausta aivotärähdyksestä. Päähän kohdistuva voimakas isku saa kallon liikahtamaan nopeasti. Inertian vuoksi aivot eivät liiku samaa vauhtia vaan kallon sisäpinta iskeytyy niihin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.