Mitä Tehdä Kun Lapsi Ei Tottele?

Apua kannattaa hakea, jos lapsi ei tottele lainkaan ja jos vanhempi tuntee menettäneen otteensa lapseen. Jo se, että asiasta pääsee avautumaan ystävälle, voi helpottaa tilannetta. Lisäksi apua voi saada päiväkodin, neuvolan tai koulun henkilökunnalta.

Miten lasta voi rangaista?

Mitä rankaiseminen sitten on? Jos lapsen kanssa kaupassa käydessä aina tulee riita leluista ja vanhempi kertoo lapselle ettei voi ottaa tätä enää mukaan kauppaan, niin se ei ole rangaistus. Mutta jos vanhempi sanoo lapselle, että et saa jälkiruokaa ellet syö pääruokaa, niin siinä voi jo puhua rangaistuksesta.

Pitääkö lasta rangaista?

Vahingosta ei rankaista

”Lapselle ei tosin pitäisi koitua seuraamuksia, jos hänen käyttäytymisensä johtuu vahingosta tai jos lapsi ei ole ymmärtänyt, mitä häneltä odotetaan. Seuraamus ei myöskään saisi vahingoittaa lasta. Se ei saa olla henkistä eikä fyysistä väkivaltaa”, Pallaskari sanoo.

Miten toimia uhmaikäisen kanssa?

Vinkkejä uhmaikäisen kanssa elämiseen

Ota lapsi tarvittaessa syliin ja pue haalari päälle. Lapsella ei ole turvallinen olo, jos hänelle sysätään liikaa valtaa ja vastuuta. Aikuisen asettamissa rajoissa lapsi voi tehdä pienempiä päätöksiä. Mahdollisuus käyttää omaa tahtoa vähentää uhmaamisen tarvetta.

Saako lapselle korottaa ääntä?

– Saa olla vihainen, mutta ei saa huutaa, lastenpsykiatri Jukka Mäkelä yksinkertaistaa sanomansa. Mäkelän mukaan äänen korottaminen vie huomion pois itse asiasta, eli mikä lapsen käytöksessä meni pieleen.

Miten toimia kiukuttelevan lapsen kanssa?

20 keinoa hillitä kiukutteleva lapsi

 1. Älä hermostu vähästä Laske vaikka kymmeneen ennen kuin reagoit lapsen temppuiluun.
 2. Käännä kieltäminen kehotukseksi.
 3. Puhu selkeästi ja suoraan.
 4. Älä loukkaa tai nolaa lasta.
 5. Vältä nalkutusta.
 6. Kannusta lasta puhumaan.
 7. Yllättävät tilanteet voivat säästää kiukuttelulta.
 8. Kehu ja kiitä lasta.

Mitä ei saa sanoa lapselle?

6 asiaa, joita ei ikinä saa sanoa lapselle

See also:  Miksi Maitojauheesta Tehtyä Maitoa Ei Pidä Säilyttää?
 • ”Tuo on pikkujuttu” Lapsen kokemuksen vähätteleminen mitätöi ja nolaa lasta.
 • ”Tulen surulliseksi sinun takiasi”
 • ‘Jätän sinut sitten tänne”
 • ”Olet lihava”
 • ”Lopeta itkeminen”
 • ”Olen pettynyt sinuun”
 • Mitä huutaminen tekee lapselle?

  – Huutaminen vahingoittaa lapsen minäkuvaa. Se saa heidät tuntemaan kyvyttömyyttä ja uskomaan, että he ovat arvottomia ja hyödyttömiä. Tutkijat saivat selville, että huutaessaan vanhemmat saattoivat haukkua lapsiaan tyhmiksi tai laiskoiksi, mikä myös nakersi vanhempien arvovaltaa lasten silmissä.

  Onko lapsen tukistaminen rikos?

  Lapseen kohdistuvan väkivallan muodot

  Fyysinen väkivalta on lapsen kehon satuttamista eri tavoin. Myös ruumiillinen kuritus on lapseen kohdistuvaa väkivaltaa eikä sitä saa sallia. Se on myös laissa kielletty. Lasta ei saa esimerkiksi läimäyttää, tukistaa eikä hänelle saa antaa luunappeja.

  Mistä lapsi saa päättää?

  Tilanne- ja perhekohtaisia asioita, joista vanhempi ja nuori sopivat yhdessä

 • turvallinen kotiintuloaika.
 • kotityöt.
 • kännykkälaskut.
 • oman huoneen siivous.
 • työ kodin ulkopuolella.
 • TV:n ja tietokoneen sijainti.
 • TV:n ja videoiden katselu.
 • pelaamiseen ja internetissä surffailuun käytetty aika.
 • Miten rauhoittaa huutava lapsi?

  Harjoittele lapsen kanssa tunteiden säätelyä

  Kerro ja osoita lapselle, että kaikenlaisia tunteita on ja saa olla, mutta niitä on hyvä ilmaista niin, ettei vahingoita toisia tai itseään. Harjoitelkaa yhdessä tunteen hallinnan keinoja. Selvittäkää yhdessä lapsen kanssa, mikä on hänelle sopivin tapa rauhoittua.

  Miksi lapsi saa raivokohtauksia?

  Uhmaikä kuuluu normaalina kehitysvaiheena alle kouluikäiselle lapselle. Toisinaan uhmakkuus ja raivo/kiukku on kuitenkin liiallista, osa erityislapsen säätelyhaasteita tai impulsiivisuutta tai merkki esimerkiksi muusta huonovointisuudesta, sairastamisesta tai kuormittuneisuudesta lapsessa tai perheessä.

  Miten saada lapsi rauhoittumaan?

  Paras keino rauhoittaa riehuva lapsi on nk. sylihoito, eli suunnitelmallinen lapsen pitäminen vahvassa syliotteessa samalla sanallisesti lapsen tunnetilaa rauhoittaen. Syliotetta pidetään yllä kunnes lapsi on rauhoittunut (eli yleensä ruvennut itkemään surullisesti), jolloin sylissä pitoa jatketaan lohduttavasti.

  See also:  Miksi Linnut Eivät Käy Lintulaudalla?

  Saako lasta haukkua?

  1. Haukkuminen ja häpäiseminen. Sanat ovat aseita: lapsen haukkuminen itkupilliksi, nynnyksi, tyhmäksi tai laiskaksi satuttaa varmasti. Lapsen häpäiseminen voi tuottaa jopa pysyviä henkisiä vaurioita.

  Miksi vanhemmat huutaa?

  Vanhempien huutaminen osoittaa tilanteessa hallinnan menettämistä. Oletko koskaan analysoinut sitä, miksi huudat? Huutaminen on ilmaus hallinnan menettämistä ja meillä on tapana käyttää sitä silloin, kun haluamme tulla kuulluiksi ja tuoda ajatuksemme esille.

  Miten vauva reagoi vanhempien Riitelyyn?

  Riitely voi ilmetä esimerkiksi verbaalisena tai fyysisenä aggressiona, mutta myös rakentavana selvittelynä, tai vuorovaikutuksesta vetäytymisenä. On arveltu, että nämä riitelyn ilmenemismuodot ovat keskeinen määrittäjä sille, miten vanhempien välinen riitely vaikuttaa lapsen hyvinvointiin.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.