Miten Saada Kihomadot Pois Ilman Lääkkeitä?

Kaikki lakanat, tyynyt, sohvanpäälliset, viltit, pyjamat ja muut kankaiset materiaalit on syytä pestä huolellisesti, jotta kihomadoista päästään lopullisesti eroon. Jos perheessä on lapsia, myös lelut täytyy pestä. Pehmolelut kannattaa ottaa pois käytöstä siihen saakka, kunnes matoja ei enää ole.

Voiko kihomadoista hoitaa ilman lääkkeitä?

Kutina johtuu siitä, että paksusuolen alkupäässä elävä naarasmato ryömii peräaukon seutuun munimaan. Joskus voi tuntua kipua peräaukossa ja vatsassakin. Hoito on pyrviinilääke, jota saa ilman reseptiä. Kaikki perheenjäsenet kannattaa hoitaa, vaikka matoja olisi todettu vain yhdellä.

Onko jollakin hävinnyt kihomadot itsestään?

Lääkitys on yleensä paikallaan, mutta oireeton tartunta voi ajan kanssa hävitä itselläänkin, jos hygienia on kunnossa, eikä uusia munia joudu enää suuhun.

Mistä tietää että kihomadot ovat hävinneet?

Jos vanhempi epäilee lapsella olevan kihomatoja, hän voi tarkistaa asian katsomalla yöllä taskulampulla tai ihan kattolampunkin valossa lapsen peräpäätä. Jos siellä kiemurtelee pieniä langanpätkiä tai niitä näkyy pyyhkimisen jälkeen vessapaperissa, lapsella on kihomatoja.

Voiko kihomadot tarttua aikuiseen?

Kihomato on leikki-ikäisten kutiseva vaiva, joka voi tarttua myös aikuiseen. Kihomato on vajaan sentin pituinen vaalea loinen, joka aiheuttaa peräaukon kutinaa.

Miten nopeasti Kihomatolääke tehoaa?

Valmisteen vaikuttava aine on pyrviini. Pyrvin tehoaa kihomatoihin jo kerta-annoksena. Hoidon uusiminen kahden viikon kuluttua hävittää ensimmäisen annoksen jälkeen munista kuoriutuneet madot. Hoidon onnistumisen kannalta on tärkeää huolehtia hyvin käsien ja kynnenalustojen puhtaudesta ja muutoinkin hygieniasta.

Näkyykö kihomadon munat?

Kihomatojen tartunta ja oireet

Infektio saadaan, kun madonmunia niellään. Yksikin muna voi aloittaa infektion. Munat ovat niin pieniä, ettei niitä voi silmin nähdä. Ne säilyvät ympäristössä useita päiviä tartuttavina.

Onko lapamato vaarallinen?

Leveä heisimato eli lapamato

See also:  Mitä Hyötyä Ihmiselle On Pikkuvarpaasta?

Noin kuukauden kuluessa se kehittyy aikuiseksi madoksi ja kasvaa lopulta 3–10 metrin pituiseksi. Se voi elää suolessa jopa 25 vuotta. Mato sinänsä aiheuttaa harvoin oireita. Jos matoja on hyvin runsaasti, ne voivat aiheuttaa epämääräisiä vatsavaivoja tai tahatonta laihtumista.

Voiko kihomadon nähdä?

Munia ei voi nähdä paljaalla silmällä. Madon kiemurtelu kutittaa ja munat ärsyttävät ihoa, kutina aiheuttaa raapimista, jonka myötä munat kiertokulku sormista suuhun ja suoleen jatkuu. Ihmisestä toiseen ne tarttuvat käsien välityksellä, lelujen, ovenkahvojen, vessavetimien tai muiden pintojen kautta.

Kauanko kihomadon munat elävät?

Käsien tai pintojen välityksellä suuhun joutuvista munista kehittyy suolistossa uusi mato noin kuukaudessa. Madot elävät noin 1–3 kuukautta.

Milloin kihomadot kuolee?

Munan nielemisestä oireiden alkamiseen kuluu kuutisen viikkoa. Muna kuoriutuu ohutsuolessa ja toukka pesiytyy parin kehitysvaiheen jälkeen paksusuoleen. Kihomadon elinkaari kestää kolmisen kuukautta. Kanta kuolisi itsestään, jos autoinfektio eli kierto uusista munista pystyttäisiin katkaisemaan.

Voiko kihomato olla Kakassa?

Joskus kihomatoja voi havaita lapsen ulosteessa, mutta useimmiten selviä ulkoisia merkkejä ei ole. Kihomatotartunnan mahdollisuus kannattaa kuitenkin aina ottaa huomioon, jos lapsi valittaa tai oireilee kutisevasta alapäästä.

Missä lämpötilassa kihomadot kuolee?

Kihomatojen hoito

Normaali pesu 60 asteessa riittää.

Mistä kihomadon munat tulevat?

Tartunta tapahtuu kihomadon munia niellessä. Munat ovat niin pieniä, ettei niitä voi silmin havaita. Kihomatonaaraat vaeltavat öisin peräaukon tuntumaan munimaan ja munat voivat levitä ihmisestä toiseen käsien välityksellä tai esimerkiksi vuodevaatteiden, lelujen tai ovenkahvojen kautta.

Milloin päiväkotiin Kihomatojen jälkeen?

Alushousut kannattaa viikon ajan vaihtaa kaksi kertaa päivässä juuri munien sitkeyden vuoksi. Päivähoitoon tai kouluun voi kuitenkin mennä hoitokäsittelyn jälkeen jo seuraavana päivänä. Lisätietoa kihomadoista sekä kihomatotartunnan hoidosta ja ehkäisystä löydät esimerkiksi Terveyden ja hyvinvointilaitoksen sivuilta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.